Oglas
· · Komentari: 0

Ostavljate otvorena vrata rerne nakon pečenja? Evo zbog čega to nikada ne treba da radite

Nakon pečenja hrane u rerni, posebno onog na visokim temperaturama, potrebno je izvesno vreme da se šporet ohladi. To je posebno problematično u toplijim mesecima kada su temperature u domu ionako povišene. Kako bi ubrzali taj postupak, mnogi ostavljaju rernu otvorenu.

1734865500_shutterstock_2489176997.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Ipak, stručnjaci kaži da je taj način hlađenja više štetan nego koristan. Za to postoji nekoliko razloga. Naime, preterano vruć vazduh iz uređaja mogao bi oštetiti obližnji nameštaj, što je takođe navedeno u napomenama koje izdaju glavni proizvođači kuhinjskog nameštaja. Isti je slučaj i ako su vrata samo malo otvorena.

Nameštaj koji bi najviše mogao biti pogođen uticajem topline jeste onaj sa stranicama od aluminijuma – materijalom koji je veoma osetljiv na promene temperature. Drvena vrata bi trebalo manje da trpe štetni uticaj prekomerne toplote, ali boja ipak može biti dugoročno oštećena.

Drugo rešenje pri hlađenju, kojoj takođe skoro svi pribegavamo, jeste ostavljanje vrata malo otvorenim da bi iz nje izašao vruć vazduh. Međutim, ta kontinuirana napetost završava “naprezanjem” šarki koje regulišu otvaranje i zatvaranje uređaja, pa se one tako trajno mogu pokvariti.

Ako zaista želite da držite vrata rerne otvorenim, bolje ih je otvoriti do maksimalne širine. To može imati prednost širenja ugodne toplote unutar kuhinje, ali će takođe uzrokovati širenje mirisa onoga što smo kuvali. Da ne spominjemo činjenicu da držanje vrata rerne potpuno otvorenim može predstavljati rizik za našu sigurnost i za one koji žive s nama – posebno ako su u blizini mala deca.

Dakle, da sumiramo. Iako će, naravno, vreme hlađenja biti duže nego kad ostavimo otvorena vrata, moderne električne rerne opremljene su protočnim ventilatorima koji osiguravaju pravilan izlazak vrućeg vazduha i vlage iz njih. Rernu držite zatvorenu tokom hlađenja i izbeći ćete sve neugodnosti.

(Krstarica)

BONUS VIDEO

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas