Oglas
· · Komentari: 0

IDEALNA LETNJA NAMIRNICA: Jedite PARADAJZ kad nastupe velike vrućine

Paradajz je veoma važan izvor kalijuma koji gubimo u toku toplih letnjih dana i kada su vrućine, zato je važno da se uvrsti u ishranu u ovom periodu.

1716973086_dzdvgdfg.jpg
Oglas

Paradajz je idealna letnja namirnica, posebno kada nastupe velike vrućine, i u tome su saglasni i lekari. Sirov paradajz je izvor likopena antioksidanasa, ali i vitamina C, kalijuma i folata.

Srpski travar, Nebojša Stamenović u svom video obraćanju na Instagram profilu objasnio je kako je najbolje i najzdravije konzumirati ovu namirnicu.

– Paradajz jedem iz svoje bašte, a paradajz salatu začinim takođe začinima iz svoje bašte. So neutrališe kalijum u paradajzu, pa ja paradajz nikada ne solim – rekao je Nebojša.

Jedite paradajz – ojačajte kosti

Popularno crveno povrće sadrži kalcijum i kalijum koji pomažu u jačanju koštanog sistema. Osteokalcin, koštani protein, sintetiše vitamin K, kojeg ima puno u paradajzu. Osteokalcin veže molekule kalcijuma, ojačavajući tako koštano tkivo.

Druga važna komponenta koja služi ja jačanje kostiju je likopen. To je crveni pigment koji je prisutan ne samo u paradajzu, već i u drugom crvenom povrću. On blagotvorno deluje na koštani sistem i pomaže u borbi protiv osteoporoze – noćne more svake žene. Upravo zato se ženama starijim od 40 godina savetuje da u svoju ishranu uključe više paradajza.

Snižava krvni pritisak

I još jednom o delovanju likopena na naš organizam. Pitate se šta još korisno može taj likopen da učini za naše zdravlje. Videli smo da može puno toga, ali treba napomenuti još jednu važnu korist – snižavanje krvnog pritiska.

Nedostatak kalijuma u našoj ishrani uzrokuje visok krvni pritisak. Takođe, na to mogu uticati i višak natrijuma, jer kalijum izbacuje natrijum iz tela. Paradajz pruža dovoljno kalijuma i snižava krvni pritisak, prenosi Srbija Danas.

Paradajz – idealan pomoćnik za dijabetičare

Još jedna od bitnih zdravstvenih koristi paradajza jeste to da on pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi. Odličan je izvor hroma i vlakana koji održavaju normalan nivo šećera u krvi.

Naravno, to ne znači da možete bez problema da jedete slatkiše ako je paradajz prisutan u vašoj svakodnevnoj ishrani. Zapamtite, važan je balans.

(N Portal)

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas