Oglas
· · Komentari: 0

OSIM VELIČINE, RAZLIKA JE I U OVOME: Evo šta kulinarski majstori kažu za čeri i običan paradajz

Najočiglednija razlika između paradajza i čeri paradajza je u veličina i oblik. Ipak, kulinarski majstori ističu da postoje suptilnije razlike koje naša nepca osećaju i tiču se teksture i ukusa. Takođe, običan koristimo u kuvanim jelima, dok je čeri idealan u salatama, sendvičima.

1717330765_SDFSF.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Kada kupujemo paradajz, obično se vodimo timo šta nam je dostupnije. Ako u prodavnici ima samo jedan tip, uzimamo, bez obzira šta ćemo kod kuće da spremamo. Svakako da nećemo pogrešiti bez obzira koji izbor da napravimo, ali postoje razlike koje mogu uticati na ukus jela.

Čeri blago kiselkast.

Paradajz ima manje vode u poređenju sa čeri paradajzom, koji je iznutra hrskaviji i sočniji, dok se čeri često smatra slađim i ukusnijim. Zbog svih navedenih karakteristika, paradajz se najviše koristi kao sastojak za kuvanje, piše En-Di-Ti-Vi-Fud.

Bogati snažnim antioksidanatom likopenom

Nutritivne vrednosti oba tipa paradajiza su slične. Odličan su izvor beta-karotena, likopena, vitamina B1, C, E. Sadrže i mangan, gvožđe, kalijumum.  Brojna istraživanja su pokazala da hranljive materije u ovoj namirnici mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti, neurodegenerativnih bolesti i dijabetesa.   

Zanimljivo je da kuvani paradajz ima velike koristi za organizam - baš ovako pripremljen preporučuje se zbog pomenutog likopena, snažnog antioksidanata koji pomaže sprečavanje raka prostate. Takođe, istraživanja su povezala ovu namirnici bez skroba sa smanjenim rizikom od tumora dojke, piše Helt. Vežbanje može oštetiti proteine u telu, a antioksidansi u paradajzu ublažavaju taj efekat, govori studija objavljena na portalu Em-Di-Pi-Aj. 

Voće koje ne jedemo kao dezert

Paradajz je biljka iz porodice pomoćnica u srodstvu sa krompirom, patlidžanom i paprikom. Zanimljivo je da je paradajz zapravo voće jer je klasifikovan kao bobica, ali kako je poznato, koristimo ga kao povrće. Jede se svež, konzervisan, pije se kao sok. Razni su načini kako možemo da ovu korisnu biljku uvrstimo u naše jelovnike - u svežim salatama, sosevima, da ga kuvanog pijemo kao sok sa malo bosiljka i bibera. Bez obzira da li se opredelimo za čeri ili običan - nećemo pogrešiti, jer i jedan i drugi su veoma korisni za naš organizam i zdravlje. 

(RT)

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas