Naučnici sa Univerziteta Južne Floride otkrili su da što se duže vremena provodi u mirisanju hrane za kojom se žudi, smanjuje se želja da je jedemo.
Miris ima veliki uticaj na izbor hrane, a istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Marketing Researchs otkrilo je možda kako ga možete bolje kontrolisati.
Autor studije Dipajan Bisvas i njegove kolege napisali su da je često dovoljno jednostavno mirisati užinu dovoljno dugo da bi se smanjio apetit za njom. Mirisni i ukusni sistemi snažno su povezani i centri nagrađivanja u mozgu ne prave razliku između nadražaja kodiranih različitim čulnim sistemima", rekao je Bisvas.
Pročitajte još: PASTA dijeta: Poštujte DVA pravila, jedite špagete i MRŠAVITE (JELOVNIK)
Ispitanici su u ovoj studiji morali da procene utiče li miris na njihov apetit. Oni koji su 30 sekundi osećali miris hrane poput pice ili kolačića imali su veći apetit za hranom od onih koji su udisali miris puna dva minuta.