Kokice su mnogima omiljena grickalica, ali koliko znamo o njima?
Grickamo ih u bioskopu, kod kuće uz omiljenu seriju Mnogi se dvoume oko toga da li zapravo kokice goje i koliko su zdrave, a u nastavku ćemo rešiti tu dilemu.
Koliko kalorija imaju kokice?
Kokice na 100 grama sadrže 387 kCal. Kokice sadrže vrlo malo masti, nešto manje od 5 g u porciji od 100 g, zbog čega im se i skoro uvek dodaje neka vrsta masnoće, mada je razlog za to i lakše prženje.
Ipak, ukoliko vodite računa o zdravoj ishrani, morate imati u vidu da ukoliko na jednu porciju od 100 grama kokica dodate samo jednu kašiku rafinisanog suncokretovog ulja, ono će povećati njihovu kalorijsku vrednost sa prvobitnih 387 na čak 517 kalorija. Zato se uvek savetuju zdravije vrste ulja za pripremu kokica, koje imaju znatno manje kalorija.
Kokice - nutritivna vrednost i uticaj na zdravlje
Kokice su veoma bogate tiaminom, niacinom i vitaminom B6, koji spada u kompleks vitamina B. Osim toga,kokice su bogate gvožđem i cinkom.
Magnezijum, fosfor, mangan i bakar takođe su izraženo prisutni u kokicama, koje su inače bogate i antioksidantima. Naime, polifenoli koje sadrže kokice su u stanju da otklone veće količine slobodnih radikala iz tela, tako da je ova namirnica u neku ruku dobra i za detoks organizma.
Ukupna nutritivna vrednost kokica na 100 grama, bez dodatih masti je:
- Proteini - 12, 94g
- Ugljeni hidrati 77,78g
- Šećeri 0,87g
- Vlakna 14,5g
- Masti 4,54g
- od kojih zasićene 0,637g
Što se tiče proteina, kokice se smatraju najboljim izborom kada su grickalice u pitanju, zbog količine proteina koje sadrže. Naime, kokice sadrže gotovo 13 g proteina na količinu od 100 g.
Kada su u pitanju ugljeni hidrati, one obiluju ugljenim hidratima, kojih u 100 grama kokica ima u količini od 77,78 g.
Skoro 78% ukupnog sastava kokica čine složeni ugljeni hidrati, pri čemu je sadržaj prostih šećera u njima ekstremno nizak, a posebno je važno to što kokice sadrže ugljene hidrate dobijene iz celog zrna kukuruza.
Prednost ove ukusne grickalice ogleda se i u mikronutrijentima koji se mogu naći jedino u celom zrnu kukuruza.
Sadrže tek 5 grama masti, a veoma su bogate vlaknima, te na 100 grama kokice imaju čak 14,5 g vlakana.
Količina šećera u kokicama je zanemarljiva.
Kako spremiti zdrave kokice?
Kao što smo već spomenuli, zdrave kokice je najbolje pripremiti na nekom od zdravih, hladno ceđenih ulja. Rafinisana ulja i mast bi bilo najbolje izbegavati zbog visoke kalorijske vrednosti, velike količine trans-masti, i jer kao takva nisu najzdravija opcija. Takođe, birajte gde kupujete kukuruz kokičar, s obzirom na to da je on uglavnom genetski modfikovan,, te tako radije birajte kupovinu na pijaci, kukuruz organske proizvodnje ili ga potražite kod seljaka, u prodavnici organske hrane…
Takođe, kukuruz kokičar nemojte puno soliti i dodavati mu razne začine i prelive poput karamele i drugih dodataka, jer će to veoma uticati na povećanje kalorija.
Najzdraviji izbor su kokice pripremljene na vrućem vazduhu, dakle iz aparata za kokice, ili one iz tiganja pripremljene na maloj količini zdravog ulja, recimo maslinovog, i malim dodatkom morske ili himalajske soli.
(b92)