Tokom zimskih meseci vašem telu su potrebne dodatne kalorije da bi održalo optimalnu telesnu temperaturu.
Bogata antioksidansima i antiinflamatornim svojstvima, mediteranska ishrana pozitivno utiče na dužinu životnog veka smanjujući rizik od bolesti, kao što su kardiovaskularne bolesti i dijabetes. NJu možete praktikovati tokom cele godine jer su njeni glavni sastojci - smrznuto ili sveže lisnato povrće, korenasto povrće, agrumi, losos, pasulj, integralne žitarice, bobice, grčki jogurt, orasi i ekstra devičansko maslinovo ulje - uvek dostupni.
Tara Džojs, klinički dijetetičar daje nekoliko predloga kako ove zdrave namirnice možete uvrstiti u svoju ishranu ove zime.
Zeleno lisnato povrće
Lisnato povrće zimi? Apsolutno. Smrznuti spanać i kelj jednako su dobri kao i sveži. Izvrsni su izvori vitamina C, koji poboljšava imunitet, vitamina K, koji pomaže zgrušavanju krvi, i vitamina A, koji je važan za vid. Naravno, jedite ih tople.
Predlog za obrok: Dinstajte povrće sa spanaćem, keljom i rukolom u voku, a možete ih dodati i u smutije.
Korenasto povrće
Povrće poput cvekle, šargarepe i repe dostupni su tokom zimskih meseci i puni su važnih nutrijenata, uključujući beta-karoten i vitamine C i A, koji pomažu vašem imunološkom sistemu da vas zaštiti od prehlade i gripa.
Predlog za obrok: Premažite tanke kriške korenastog povrća sa malo maslinovog ulja i pecite u unapred ugrejanoj rerni na 180°C dok se prirodni šećeri ne karamelizuju.
(RT)
BONUS VIDEO