Научници са Универзитета Јужне Флориде открили су да што се дуже времена проводи у мирисању хране за којом се жуди, смањује се жеља да је једемо.
Мирис има велики утицај на избор хране, а истраживање објављено у часопису Journal of Marketing Researchs открило је можда како га можете боље контролисати.
Аутор студије Дипајан Бисвас и његове колеге написали су да је често довољно једноставно мирисати ужину довољно дуго да би се смањио апетит за њом. Мирисни и укусни системи снажно су повезани и центри награђивања у мозгу не праве разлику између надражаја кодираних различитим чулним системима", рекао је Бисвас.
Прочитајте још: ПАСТА дијета: Поштујте ДВА правила, једите шпагете и МРШАВИТЕ (ЈЕЛОВНИК)
Испитаници су у овој студији морали да процене утиче ли мирис на њихов апетит. Они који су 30 секунди осећали мирис хране попут пице или колачића имали су већи апетит за храном од оних који су удисали мирис пуна два минута.