Биљке дифенбахије су познате као сјајне кућне биљке које вам омогућавају пуно слободе. Нису посебно захтевне, па су одличан избор за баштоване почетнике. Ове биљке изгледају тако добро у вашем дому, тако да није изненађујуће што је дифенбахија међу најпопуларнијим кућним биљкама широм света
Добро је знати да чак и биљке које се мало одржавају, као што је то случај са драгом дифенбахијом, могу имати користи од орезивања. То треба радити с времена на време како бисте побољшали изглед ваше биљке. Такође, добар разлог за резидбу може бити размножавање: ако желите да размножите своје биљке, то је најбоље урадити у време резидбе. У ствари, можете учинити обоје у исто време.
На тај начин ћете добити нове биљке и побољшате здравље и изглед ваше старе биљке. То је победничка ситуација која ће вам донети више ових прекрасних биљака.
Када се орезује дифенбахија?
Ако се питате које је најбоље време за орезивање, не постоји ниједан добар тренутак за то. Уопштено говорећи, ове биљке треба орезати када су одбациле довољно лишћа да открију стабљике. Другим речима, морате да посматрате своју биљку и видите када је право време за орезивање.
Прочитајте још: Ове биљке изгледају тако добро у вашем дому, тако да није изненађујуће што је дифенбахија међу најпопуларнијим кућним биљкама широм света
Имајте на уму да биљке дифенбахије могу достићи висину од око 1,5 метара у затвореном простору. Када су овако велике, обично ће одбацити мало лишћа. Њихови велики, разнобојни листови једноставно пожуте и падају са дна стабљика. Ово ће оставити дебло потпуно откривено. Када се то догоди, знаћете да је право време за орезивање ваше биљке.
Како се правилно орезује?
Није тешко орезати дифенбахију, али морате припремити неке основне алате и материјале и следити неколико једноставних корака.
Материјали који ће вам требати:
- рукавице
- оштар нож
Важно је да носите баштенске рукавице када радите са дифенбахијом. Запамтите, јер када је сечете, биљка производи супстанцу која може изазвати свраб и друге проблеме у устима и грлу. Може да вас "учини глупим", отуда и назив тупац. Ово је ефекат који може трајати недељу или чак две. Да бисте избегли ову ситуацију, од виталног је значаја да носите рукавице кад год радите са дифенбахијом.
Фото: Принтскрин/Јутјуб
Други проблем је додиривање очију: може бити веома болно и може довести до осипа. Из тог разлога, водите рачуна да избегавате додиривање лица, коже, усана и очију када радите са биљком.
Ево корака које треба да предузмете када обрезујете дифенбахију:
- Исеците штапове. Користећи оштар, чист нож, исеците један или више штапова. Уверите се да то радите под углом од око 45 степени. Никада не уклањајте више од једне трећине лишћа биљке јер то може наштетити вашој биљци. Најбоље је сећи око 15 цм изнад земље. Побрините се да исечете око мало изнад чвора. Лако ћете моћи да идентификујете чвор: изгледа као мала отеклина у близини браон прстена на стабљици где је био причвршћен лист. Овде се развија нови раст.
- Пропагирајте своју биљку. Ако желите да размножите своју биљку, сада је најбоље време да то урадите (погледајте доле).
- Залијте своју биљку. Када исечете штапове, добро залијте биљку. То ће му помоћи да се опорави од резидбе. Међутим, пазите да ваша биљка не буде превише влажна. Имајте на уму да су биљке дифенбахије склоне труљењу ако су у превише влажном окружењу.
Размножавање
Размножавање је најбоље вршити у време резидбе. Након што сте обрезали штапове са ваше биљке, можете их користити за формирање резница за размножавање. Ево како да то урадите у неколико једноставних корака:
- Исеците штап да бисте формирали резнице. Узмите штап коју сте орезали са главне биљке. Обавезно га исеците на сегменте од 5 цм. Сваки сегмент мора да има чвор мало даље од доње ивице. Ово је од виталног значаја за успех у размножавању, тако да не заборавите на чворове!
- Уклоните листове. Обавезно уклоните све осим неколико горњих листова са лиснатог врха трске. Одбаците листове. Такође је добро преполовити преостале листове како не би одузимали много енергије и влаге остатку резнице. Када сечете листове, обавезно обрежите крај чвора.
- Посадите резнице. Посадите своје резнице са чворовима надоле. За ово је најбоље користити мешавину за саксије без земље.
- Водите рачуна о резницама док расту. Водите рачуна да резнице буду равномерно влажне, али никада превише. Идеална температура за резнице је 23 Ц. Требало би да дају корење за око 8 недеља.
БОНУС ВИДЕО: