Због чега кестење треба редовно конзумирати?

Посебно током хладнијих дана, кестење је честа грицкалица на менију, а мало је оних који знају колико је заиста здрав.
У 100 грама кестења налази се 131 калорија, а од витамина су најзаступљенији витамин Ц (26,7 мг), затим Е, А и витамини из Б комплекса.
Прочитајте још: Савршенство из рерне! Ево како да припремите ПЕЧЕНИ КЕСТЕН у свом дому (РЕЦЕПТ)
Од минерала кестење садржи највише калцијума, магнезијума), цинка, гвожђа, бакра и мангана. Кестен има и одличну пропорцију омега 3 и омега 6 масних киселина и све есенцијалне аминокиселине.
Овај плод богатог укуса обилује протеинима, влакнима и мастима, а врло је популаран јер брзо пружа осећај ситости.
Позитивно делује и на кардиоваскуларно и дигестивно здравље, а због својих својстава користи се у исхрани дијабетичара, као и код особа с високим крвним притиском и анемијом. Такође, могу га јести и они који су осетљиви глутен. Кестење јача кости и зубе и стимулише функције нервног система.
У сланим јелима кестење може да замени месо, док је у слаткишима тајсни састојак који даје посебан и интензиван укус и одлично се комбинује са чоколадом.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ