Све врхунске куварице знају да је зачинско биље одличан додатак сваком јелу.
Ништа боље од оног које саме узгајају, па када пожеле да обогате храну, само откину лист першуна или босиљка из саксије. Ипак, може се догодити да и поред свог труда нана, оригано, мајчина душица или босиљак не расту како треба. Они који се разумеју у биљке, тврде да би ове три грешке могле бити разлог.
Саксија неодоговарајуће величине
Најчешћи разлог због кога зачинско биље пропада јесте недовољно велика саксија. Корење буде стишњено на малој површини, па цела биљка страда. Уколико биљке пресадите у већу саксију, наставиће да напредује са растом.
Прочитајте још: МЛЕКО и ПИВО за ваше биљке - дају невероватан сјај листовима!
Недовољно светла
Барем четири сата дневно биљка мора да буде на светлу. Зато је важно да биљкама пронађете одговарајуће место у дому. Такође, у зависности од тога колико вам је осветљен животни простор бирајте биљке које ћете садити. Влачац захтева пуно светлости док мајчина душица идеално подноси затворене просторе без директне и снажне сунчеве светлости.
Правилно заливање
Познато је да се зачинске биљке заливају ређе и то само када је земља сува. Биљку заливајте све док вода не процури кроз рупицу на дну саксије.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ