Oglas
· · Komentari: 0

Najbolje voće za zdravu i negovanu kožu: Dodajte na listu namirnica i primetite razliku

Da li se sledeće voće nalazi na vašoj listi namirnica?

1723119309_shutterstock_2177793457.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Ishrana bogata voćem može poboljšati izgled kože, mišljenje je dermatologa.

- Hrana koju jedemo definitivno može da utiče na zdravlje naše kože - kaže Rajani Katta, dermatolog sa  Teksasa, koji proučava vezu između ishrane i zdravlja kože.

Voće može sprečiti oksidativni stres, koji se javlja kada faktori poput ultraljubičastog (UV) zračenja ili zagađenja proizvode molekule koji oštećuju ćelije poznate kao slobodni radikali.

- Ove slobodne radikale opisujem kao grad koji udara u vašu kožu. Ovi „gradovi“ oštećuju lipide (masti) koji štite kožnu barijeru (spoljni sloj kože). Slobodni radikali takođe mogu da povrede kolagen (strukturni protein u koži) i DNK. Antioksidansi koje nalazite u određenom voću mogu pomoći u neutralisanju ili suzbijanju slobodnih radikala koji su toliko štetni za našu kožu - kaže Kata, piše Everyday Health.

Sedam voćnih namirnica koje treba da uključite u svoju ishranu za zdravu kožu

Lubenica

Lubenica se smatra jednim od najboljih voća za kožu jer ima visok sadržaj likopena, pigmenta koji voću daje crvenu boju. Likopen je moćan antioksidans koji može pomoći u sprečavanju oštećenja kože uzrokovanih suncem. Istraživanja kod žena starosti od 35 do 55 godina sugerišu da su dodaci likopena uzimani najmanje tri meseca doveli do značajnog poboljšanja sposobnosti barijere kože da zadrži vlagu. Takođe je smanjio pojavu finih linija, bora i pora i doveo do veće glatkoće i čvrstoće.

Kivi

Još jedan važan antioksidans za kožu je vitamin C.

- Vitamin C je prirodno prisutan u našoj koži, ali se stalno koristi u procesu borbe protiv slobodnih radikala. Dobijanje vitamina C kroz voće kao što je kivi, koji obezbeđuje 71 procenat vaše dnevne vrednosti (DV), pomaže vam da ojačate svoje zalihe u borbi protiv slobodnih radikala za dobrobit kože. Takođe je ključni deo proteina (kao što je keratin) koji čine našu kožu. Iako vaše telo prirodno stvara kolagen, faktori poput starenja, oštećenja od sunca i alkohola mogu smanjiti njegovu proizvodnju.

Banane

Banane su korisne za kožu zahvaljujući sadržaju vitamina B3 (poznatog i kao niacin). Neka istraživanja sugerišu da vitamin B3 poboljšava popravku DNK i reguliše upalu uzrokovanu UV zračenjem. Iako je vitamin B3 u većem prisustvu u namirnicama životinjskog porekla kao što su goveđa džigerica, piletina i ćuretina nego u voću, banane vam i dalje mogu pomoći da ispunite svoje dnevne potrebe - i da održite kožu zdravom. Jedna srednja banana obezbeđuje 5 procenata vašeg dnevnog unosa vitamina B3.

Avokado

Avokado je bogat izvor mononezasićenih masnih kiselina. Mononezasićene masne kiseline su zdrave masti povezane sa smanjenim oksidativnim stresom i upalom, što zauzvrat može zaštititi kožu od oštećenja od sunca.

Jagode

Jedenje voća sa visokim sadržajem vode može održati vašu kožu hidriranom i zdravom. Jagode, koje sadrže do 91 posto vode ( po šolji), odličan su izbor.

BONUS VIDEO


Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas