Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДА ЛИ ЗГЛОБ СТВАРНО БОЛИ КАД ЈЕ ЛОШЕ ВРЕМЕ? Пацијенти се жале док пада киша, стручњаци ставили тачку на дилему

Многи верују да је лоше време одговорно за одређене тегобе, нарочито за зглобове. Има ли истине?

1719922544_shutterstock_2093499736.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Сви знају да време утиче на наше благостање и здравље. Неки од нас верују да одређене временске појаве могу да изазову одређене тегобе. Најпопуларније је мишљење да болови у зглобовима настају када пада киша, али да ли то заиста постоји? Истраживачи са Харвардске медицинске школе покушали су да одговоре на ово питање.

Научници су анализирали картоне који се односе на преко 11 милиона посета старијих људи њиховим лекарима. Истраживачи су упоредили податке из америчког програма Медицаре са дневним подацима о падавинама са метеоролошких станица Националне управе за океане и атмосферу. Материјал прикупљен у периоду од 2008. до 2012. детаљно је анализиран.

Стручњаци са Харвардске медицинске школе тражили су одговоре на неколико питања у прикупљеним материјалима. Пре свега, више људи са боловима у леђима и зглобовима одлазило је лекару током или после падавина. Да ли се на болове у коленима или леђима жале и људи који су због неког другог разлога одлазили код лекара у кишним данима и да ли су се симптоми погоршали код пацијената са дијагнозом реуматизма? Како се испоставило, ни у једном од горе наведених случајева није било везе. Током кишних дана, 6,35 одсто људи је помињало бол.

Метеоропатија није шала
Стручњаци се слажу да је нормално да реагујемо на временске промене. Тело се прилагођава стању спољашњег окружења. Међутим, младо и здраво тело ће се брзо и безболно прилагодити временским условима, али они узимају данак код људи чије је здравље нарушено. Постоји неколико фактора ризика:

старост - ова категорија укључује веома малу децу и старије особе. Прва група још није у потпуности развила физиолошке механизме, док у другој групи због старости почињу да раде мање ефикасно
пол - због сложене хормонске равнотеже, жене у свим старосним групама су рањивије на непријатне ефекте временских промена. Ово је посебно видљиво у периодима хормонске нестабилности, односно током пубертета и менопаузе
хроничне болести - све хроничне болести нервног система (менталне и неуролошке болести), циркулаторног, респираторног и скелетног система, чине људе да буду посебно осетљиви на временске промене које погоршавају симптоме повезане са датом болешћу.
без посебног медицинског разлога - човек реагује на временске промене и то је све, а ове тенденције су често наслеђене
Ако не зглобови, онда можда срце?
Иако није било могуће доказати везу између болова у зглобовима и кише, то не значи да време не утиче на наше здравље. Људи са срчаним обољењима могу да имају проблеме. На њих ће највише утицати промене притиска, температуре и смера ветра. Такође треба да будемо опрезни када изненада постанемо метеоропате, иако никада раније нисмо искусили никакве симптоме везане за временске прилике. Затим би требало да размислите да ли ови симптоми могу да буду последица недостатка сна, лоше исхране или недостатка физичке активности. Ако водите рачуна о свему, метеоропатија може да се покаже као привремено стање.

Мондо 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas