Укусне су, суперздраве и корисне за дигестивни систем!
Ако вам сваки оброк преседне јер сте после њега исцрпљени, муче вас гасови и осећај пуноће у стомаку, додајте свом јеловнику неке од следећих намирница.
Шта једемо и пијемо од великог је значаја за то како ћемо се осећати, колико ћемо енергије имати и хоће ли нас пратити осећај тежине и пуноће у стомаку због које смо успорени, раздражљиви, поспани...
Иако се надимање често може повезати с одређеним здравственим стањима, попут синдрома нервозних црева, главну улогу ипак има исхрана.
Уколико је наш одабир намирница које уносимо погрешан, чак и особе које иначе немају осетљив систем органа за варење могу да искусе симптоме надутости.
Обично нам такав осећај пружају слана и масна храна, затим газирана пића, пржено, презачињено, затим превише прогутаног ваздуха ако имате обичај да причате док оброкујете...
Због тога је веома важно обогатити јеловник намирница које делују благотворно на дигестивни тракт и после којих сигурно нећете осетити надимање.
Краставац
Како пише медицинска платформа Хеалтхлине, чак 95 посто краставца чини вода, а конзумирање намирница с високим уделом течности помоћи ће да будемо хидрирани и испунимо дневну потребу за течношћу.
Уз то, ово може спречити задржавање воде и, самим тим, надимање до ког долази услед дехидрације.
Јогурт
Овај млечни производ обилује пробиотицима, добрим бактеријама које значајно утичу на здравље наших црева.
Многа истраживања показала су да пробиотици побољшавају редовност столице, а то је закључак и метаанализе више научних студија коју су спровели кинески научници и резултате објавили у медицинском магазину Цлиницал Нутритион 2020. године.
Извештај норвешких стручњака објављен 2019. у листу Нутриентс додаје и да пробиотици смањују надимање узроковано стањима као што је синдром нервозних црева.
Целер
И ово поврће има 95 одсто воде и, што је једнако важно, диуретичко дејство, посебно корен целера. Не садржи много калорија, али зато има 104 милиграма калијума по стабљици и флавоноиде, укључујући апигенин, који делују противупално.
Како пише Хеалтхлине, целер садржи манитол, врсту шећерног алкохола који омекшава столицу и тиме је чини редовнијом тако што увлачи воду у дигестивни тракт. Тиме се даље уклања вишак течности из организма, као и сувишни натријум.
Киноа
Уколико након тестенине или хлеба одећате надутост или макар нелагоду, могуће је да сте преосетљиви на глутен. Иако само једна од сто особа на свету има целијакију Уколико након тестенине или хлеба одећате надутост или макар нелагоду, могуће је да сте преосетљиви на глутен. Иако само једна од сто особа на свету има целијакију – поремећај толеранције на глутен који доводи до оштећења ћелија у цревима, а процењује се да шесторо од стотину људи има неку врсту реакције и непријатности после конзумирања пшенице.
Ако је то ваш случај, обавезно у свој јеловник уведите киноу, псеудожитарицу која се још назива "мајком свих зрна" и која не садржи глутен. Она је богата аминокиселином лизином, протеинима, витаминима из групе Б, витамином Е, флаваноидима, антиоксидансима, есенцијалним минералима...
Ананас
Поред бројних предности конзумирања ове воћке – има мало натријума и 180 милиграма калијума по порцији, она је богата протолитичким ензимом бромелаином, који разграђује протеине и побољшава варење.
Хеалтхлине пише да ананас садржи много витамина Ц, мангана и витамина Б комплекса, али је кључни за варење бромелаин, за који је студија објављена 2016. у медицинском часопису Биомедицал Репортс доказала да помаже у борби против запаљења, што помаже код отицања и надимања.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ