Исхрана је кључ здравља, а ево како треба да се храните уколико имате дијабетес.
Имате дијабетес или неко од ваших ближњих мучи муку са овом болешћу? Сви знамо да је први корак након успостављања дијагнозе, промена исхране. Постоји велики број намирница који је дијабетичарима забрањен.
Сналажење са новим јеловником може да буде компликовано, а како вам дијета не би била монотона, поделићемо са вама како изгледа савршено избалансиран тањир за ручак за дијабетичаре.
Прочитајте још: Седам најздравијих КОНЗЕРВИРАНИХ намирница које треба да имате у својој остави!
Укусан оброк уз пар правила
Да бисте га једноставно припремили, поделите тањир на пола и напуните ту половину поврћем које не садржи скроб; затим поделите другу половину на четвртину сложених угљених хидрата и четвртину немасних протеина. Такође желите да убаците и мањи број здравих масти.
Фото: Депозит
Поврће без скроба (1 до 2 шоље)
- Шпаргла
- Броколи
- Целер
- Краставац
- Шаргарепа
- Купус
- Патлиџан
- Лук
- Печурке
- Паприке
- Зелениш (спанаћ, кељ и слично)
- Тиквица
- Карфиол
Спремите неко од овог поврћа и напуните половину тањира.
Сложени угљени хидрати (15 г по порцији)
- Смеђи пиринач
- Киноа
- Овсене пахуљице
- Кукуруз
- Паста
- Махунарке (пасуљ, сочиво, соја и слично)
- Бундева
- Кромпир
- Свеже воће (банана, лубеница, бобице, јабука, цитруси)
- Сушено воће (бруснице, манго, кајсија, шљива)
- Житарице (цело зрно)
- Хлеб (класичан хлеб, тортиља и багет)
Што се тиче првих пет ставки, мера је 1/3 шоље, махунарке 1/3 шоље, бундева 1 шоља, кромпир 1/2 шоље, свеже воће 1/2 шоље, сушено воће 1/4 шоље, житарице 3/4 шоље, од све три опције за хлеб, узимајте по парче.
Протеини
- Пасуљ
- Грашак
- Сочиво
- Тофу
- Зелена соја
- Коштуњаво воће
- Хумус
- Све врсте меса (ту спадају и све варијанте морских посластица)
- Јаја
- Јогурт
- Сир
- Кефир
Распоредите све састојке са листе, пратећи правило поделе тањира и уживајте у разноврсној исхрани.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ