Ishrana je ključ zdravlja, a evo kako treba da se hranite ukoliko imate dijabetes.
Imate dijabetes ili neko od vaših bližnjih muči muku sa ovom bolešću? Svi znamo da je prvi korak nakon uspostavljanja dijagnoze, promena ishrane. Postoji veliki broj namirnica koji je dijabetičarima zabranjen.
Snalaženje sa novim jelovnikom može da bude komplikovano, a kako vam dijeta ne bi bila monotona, podelićemo sa vama kako izgleda savršeno izbalansiran tanjir za ručak za dijabetičare.
Pročitajte još: Sedam najzdravijih KONZERVIRANIH namirnica koje treba da imate u svojoj ostavi!
Ukusan obrok uz par pravila
Da biste ga jednostavno pripremili, podelite tanjir na pola i napunite tu polovinu povrćem koje ne sadrži skrob; zatim podelite drugu polovinu na četvrtinu složenih ugljenih hidrata i četvrtinu nemasnih proteina. Takođe želite da ubacite i manji broj zdravih masti.
Foto: Depozit
Povrće bez skroba (1 do 2 šolje)
- Špargla
- Brokoli
- Celer
- Krastavac
- Šargarepa
- Kupus
- Patlidžan
- Luk
- Pečurke
- Paprike
- Zeleniš (spanać, kelj i slično)
- Tikvica
- Karfiol
Spremite neko od ovog povrća i napunite polovinu tanjira.
Složeni ugljeni hidrati (15 g po porciji)
- Smeđi pirinač
- Kinoa
- Ovsene pahuljice
- Kukuruz
- Pasta
- Mahunarke (pasulj, sočivo, soja i slično)
- Bundeva
- Krompir
- Sveže voće (banana, lubenica, bobice, jabuka, citrusi)
- Sušeno voće (brusnice, mango, kajsija, šljiva)
- Žitarice (celo zrno)
- Hleb (klasičan hleb, tortilja i baget)
Što se tiče prvih pet stavki, mera je 1/3 šolje, mahunarke 1/3 šolje, bundeva 1 šolja, krompir 1/2 šolje, sveže voće 1/2 šolje, sušeno voće 1/4 šolje, žitarice 3/4 šolje, od sve tri opcije za hleb, uzimajte po parče.
Proteini
- Pasulj
- Grašak
- Sočivo
- Tofu
- Zelena soja
- Koštunjavo voće
- Humus
- Sve vrste mesa (tu spadaju i sve varijante morskih poslastica)
- Jaja
- Jogurt
- Sir
- Kefir
Rasporedite sve sastojke sa liste, prateći pravilo podele tanjira i uživajte u raznovrsnoj ishrani.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU