Погледајте како препознати недостатак и како повећати количину овог витамина у организму.
Витамин Б12 помаже у стварању здравих крвних зрнаца и одржава здравље нерава. Низак ниво овог витамина може да проузрокује здравствене компликације попут анемије.
Врло је важно да знате да је овај витамин јако важан за правилан рад организма.
Прочитајте још: Заборавите кафу, барем викендом! Започните ДАН ЧАЈЕМ и трајно ојачајте имунитет
Умор, слабост и недостатак даха су симптоми који указују на мањак овог витамина. Неопходно је да у том случају посетите лекара, али у међувремену нека се ове намирнице нађу на вашој трпези, као превентива. Управо оне повећавају ниво витамина Б12.
Лосос је одличан извор витамина Б12. Такође је богата омега 3 масним киселинама, које су важне за рад тела и мозга.
Јаја су такође добар извор, што је добра опција и за вегетаријанце. Порција говедине садржи више од половине дневног препорученог уноса витамина Б12. Млеко, јогурт и сир са мало масти су такође добри извори.
Прочитајте још: Која количина ПАСТЕ ЗА ЗУБЕ је ИДЕАЛНА: Шта је мало, а шта превише?
Витамин Б12 се углавном налази у производима животињског порекла, али и житарице од целог зрна су обогаћене овим витамином.
Млеко од соје, бадема и пиринча је одлична опција за оне који желе да повећају унос витамина Б12, а хране се по принципима вегетеријансе исхране.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ