Говоримо вам како да брзо изгубите вишак килограма, а да не ускраћујете себи јела од кромпира
Кромпир се обично не класификује као производи који помажу да се изгуби вишак килограма, већ напротив. Поред тога, концепти са ниским садржајем угљених хидрата га потпуно елиминишу из исхране због високог садржаја угљених хидрата. Штавише, не само масне опције из брзе хране, већ и мање-више дијетална јела потпадају под забрану. Не тако давно британски нутриционисти су открили да је кромпир с разлогом један од најпопуларнијих прилога, уз њега можете брзо и лако смршати.
Прочитајте још: Зашто дете не треба да носи јакну када је у АУТО-СЕДИШТУ? Многи греше, а може да буде опасно
Нутритивна вредност кромпира је изненађујуће ниска: само 70 кцал на 100 грама - успут, ово је чак мање од пиринча (116 кцал). Осим тога, кромпир садржи скроб и одржава осећај ситости дуго времена. А њене кртоле су богате и витаминима Ц (има га скоро као у јабукама), Б1, Б2, Б5 и Б6, магнезијумом, калијумом, калцијумом и аминокиселинама. У поврћу практично нема масти: мање од 0,1% на 100 грама, и то је још један разлог да се сматра погодним за дијететску исхрану. Главна ствар је искључити кремасте сосове и масне адитиве из исхране, који не дозвољавају да се отарасе нежељених центиметара.
Зашто би кромпир требало да буде укључен у мени исхране?
Сок који лучи кромпир има благо алкално дејство – због чега је поврће познато као кућни лек за превенцију гастроинтестиналних обољења. Несварљива влакна су попут влакана: набубре у стомаку, а засићење, с једне стране, долази брзо, а с друге, остаје дуго. Као резултат, жеља за храном се смањује. А кромпир делује опуштајуће и стимулише имуни систем, побољшава расположење и позитивно утиче чак и на тен.
Прочитајте још: Пет знакова да сте пронашли СРОДНУ ДУШУ: Психолози сагласни да су ово јасни показатељи да сте упознали љубав свог живота
Поред тога, кромпир помаже у побољшању функционисања неурона, односно, захваљујући исхрани кромпира, можете регулисати функционисање нервног система и смањити стрес. Као резултат тога, то ће имати благотворан ефекат на свесност и продуктивност.
Како припремати кромпир?
Да би се сачувале све хранљиве материје, кртоле је потребно очистити тек након кувања или их уопште не чистити. У супротном, током топлотне обраде, витамини и елементи у траговима се губе.
Најдијеталнији начини кувања кромпира:
- кромпир печен у рерни (претходно припремљене кришке треба посути са неколико капи маслиновог уља, а затим пржити до златно смеђе боје, и без соли!);
- охлађена супа од кромпира;
- кувани кромпир који се охладио - охлађено поврће садржи знатно мање угљених хидрата од врућег (то је због структурних промена у скробу).
Прочитајте још: Колико времена нам је потребно да се ЗАЉУБИМО? Истраживање дошло до занимљивих одговора
Можете додати сирово поврће као што су шаргарепа, целер или краставац у оброке или направити фил од немасног свјежег сира. Ово ће вам помоћи да унесете разноврсност у исхрану и учините јело мање благим.
Која јела са кромпиром треба искључити из исхране ако планирате да смршате:
- помфрит;
- пржени кромпир;
- тепсија од кромпира са сиром;
- пире кромпир са путером и млеком (боље је кувати у чорби од поврћа).
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ