Oglas
· · Komentari: 0

OJAČAJTE IMUNITET: Ove namirnice vam mogu pomoći da spremni dočekate jesen

Prvi dani septembra sa sobom su doneli osveženje, ali i viruse koji su jedva čekali da naš imuni sitem oslabi. Kako bismo im se suprotstavili potrebno je dobro da se hranimo, a ove namirnice u što većim količinama uvrstimo u obroke.

1725955939_shutterstock_2480413937.jpg
Foto: Shutterstosk
Oglas

Promena načina ishrane sa dolaskom hladnijeg vremena može umnogome olakšati organizmu da se adaptira na nove uslove, ali i pružiti mu dodatnu energiju u sivim, kišnim danima. Ova promena ne mora nužno biti nagla, ali je svakako preporučljiva, kako bi telo dobijalo sve potrebne nutrijente, vitamine i minerale. Koje su namirnice najpoželjnije u danima pred nama i na koji ih je način najbolje pripremiti? 

Bundeva - izvor beta-karotena i vitamina

Bundeva je bogata beta-karotenom, koji se u našem organizmu pretvara u vitamin A. On je ključan za zdravlje kože i sluzokože, koji su prvi u dodiru sa virusima koji vrebaju iz okruženja. Osim toga, bundeva je bogata i vitaminom C, kao i cinkom, koji takođe jačaju naš imunitet. Načina za pripremu bundeve ima beskonačno mnogo: možete napraviti okrepljujući potaž, poslužiti je kao prilog glavnom jelu ili spremiti pitu, koja će uz malo cimeta biti sjajan dezert.

Jabuke - riznica vitamina i antioksidanasa

"Jedna jabuka na dan tera doktora van", izreka je koja se često koristi. I to sa razlogom. Jabuke su bogate antioksidansima, vlaknima i vitaminom C, koji u kombinaciji imaju vrlo pozitivan učinak na naš imuni sistem. Možete napraviti ceđeni sok, zapeći ih u rerni uz dodatak cimeta, dodati u ovsenu kašu ili je jednostavno pojesti sirovu - za šta god da se odlučite, organizam će vam reći hvala.

Batat - bogat ugljenim hidratima i kalijumom

Slatki krompir, odnosno batat, je prava riznica zdravlja: u njemu se sadrži velika količina minerala (naročito kalijuma), vitamini A i C, kao veliki procenat ugljenih hidrata, zahvaljujući kojima ćete biti i siti, i zdravi. Batat je sjajan u kombinaciji sa drugim povrćem, možete da pripremiti i sa mesom, a neki vole i da ga prepeku sa malo začina i maslinovog ulja, pa pojedu kao užinu. Svakako, ovo neobično povrće je sjajno za imunitet, pa se preporučuje da ga, posebno na jesen, na trpezi bude što više.

Brusnice - zdravlje u bobicama

Brusnice su sjajan saveznik u borbi sa virusima zahvaljujući velikoj količini antioksidanasa i vitamina C, a ujedno su i odlične i za zdravlje kardio-vaskularnog sistema. Pojedine studije ukazuju i na to da brusnice igraju važnu ulogu u prevenciji infekcija urinarnog trakta, prenosi portal Helt Atlast. Mogu se jesti sirove, suve ili dodati u omiljenu kašu ili smuti, a mogu se koristiti i u pripremi kolača i mafina.

Kelj - imunološka "bomba" i ubica virusa

Kelj je izuzetno važan za dobar imunološki sistem: bogat je vitaminima A, C i K, vlaknima, kalcijumom i gvožđem, zahvaljujući kojima ubija sve virusne infekcije i upalne procese u organizmu. Kelj možete dodati u salatu, obariti ga i poslužiti kao prilog ribi ili izblendati sa bebi spanaćem i drugim zelenišem i napraviti domaću imunološku "bombu" koja će ojačati organizam.

(RT)

 

BONUS VIDEO

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas