Због својих антиоксидативних и антиинфламаторних својстава, грожђе благотворно делује на цео организам.
Често се поставља питање да ли је здравије бело или црно грожђе и у чему је разлика, осим у боји.
Његове највредније компоненте су полифеноли, антиоксиданси који уништавају штетне материје, а по чему се разликују?
Бело грожђе
Зелено грожђе, познато и као бело или жуто грожђе, је најчешц́е конзумирана сорта грожђа. Ово грожђе има сладак и киселкаст укус и користи се у разним рецептима, укључујуц́и салате, смутије и пецива.
Бело грожђе је слично црном грожђу на много начина. Има отприлике исту енергетску вредност, што значи око 20 одсто шец́ера, али је сиромашно фенолима у поређењу са црним грожђем. Такође није толико богато калијумом и калцијумом.
Црно грожђе
Црно грожђе, познато и као љубичасто грожђе, је слатка и сочна сорта грожђа дубоке боје. Често се користи у производњи црног вина због високог садржаја танина, који вину даје препознатљив укус. Једна шоља црног грожђа садржи приближно 104 калорије, 1,1 грама протеина, 0,2 грама масти и 27,3 грама угљених хидрата. Црно грожђе је здраво јер је добар извор витамина Ц и витамина К, слично зеленом грожђу.
Ипак постоји и једна разлика, а то је присуство полифенола. Управо због полифенола се каже да је црно грожђе здравије.
Црвено грожђе
Црвено грожђе, такође познато као гримизно или бордо грожђе, има слаткаст и благо киселкаст укус и обично се користи у воц́ним салатама, џемовима и желеима. Користе се и у производњи црног вина, слично црном грожђу. Једна шоља црвеног грожђа садржи приближно 104 калорије, 1,1 грама протеина, 0,2 грама масти и 27,3 грама угљених хидрата. Црвено грожђе је добар извор витамина Ц, витамина К и ресвератрола, слично црном грожђу.
БОНУС ВИДЕО