Ако сте у недоумици која намирница би могла да помогне да сачувате здравље два најважнија органа: мозга и срца - једите грожђе и нећете погрешити.
Није случајно добило епитет - "храна богова", јер се у пуним зрнима налазе витамини А, Б, Ц, минерали, фолна киселина, ензими, протеини, калцијум, магнезијум, калијум, манган, фосфор...
Прочитајте још: Многи ће се разочарати: Нутриционисткиња открила шта НИЈЕ ПРЕПОРУЧЉИВО да се једе за доручак, поготово уз кафу
Грожђе повећава циркулацију крви и тако се боље исхрањује мозак, што побољшава и меморију. Ресвератрол, којег у већој количини има у црном грожђу, неутралише слободне радикале и плак у мозгу, што је потврђено у више студија. Једна од њих, спроведена у Британији, показала је да ово полифенолно једињење повећава проток крви према мозгу за чак 200 одсто.
Полифеноли у грожђу умањују ризик од кардиоваскуларних обољења јер се вежу за слободне радикале и смањују наслаге на крвним судовима чиме се подстиче здравље срца. Ресвератрол обезбеђује срчаном мишићу флексибилност. Антиоксиданси присутни у грожђу могу да спрече оксидацију лошег холестерола, који је међу главним разлозима за настанка коронарних болести узрокованих смањеним протоком крви кроз срчане артерије.
То међутим, нису једине благодети конзумирања грожђа:
Смањује бол
У случају гихта и реуматоидног артритиса црно грожђе помаже да се умање болови јер садржи антиоксидансе и витамин Ц који смањују бол у мишићима и зглобовима, док ресвератрол подстиче ослобађање мокраћне киселине и других штетних материја чиме доприноси смањују боли.
Чува кости
У грожђу има бакра, гвожђа и мангана који су потребни за развој и чврстоћу костију. Редовно конзумирање овог воћа може да помогне у спречавању слабости костију, болова у зглобовима и остеопорозе. Манган је у организму неопходан и због правилног метаболизма, за изградњу костију, везивног ткива и стварање колагена.
Фото: Пеxелс
Против умора
Често је узрок анемије коју прати и умор, мањак гвожђа, па би порција грожђа могла да помогне да се осећате чило. То важи за црно грожђе које садржи гвожђе и минерале важне за стварање црвених крвних зрнаца, чиме се спречава анемија.
Прочитајте још: Бол у овом делу ЛЕЂА има различите узроке код жена и мушкараца: Може указивати на озбиљне болести
Бољи вид
Научници су открили да су антиоксиданси у грожђу и до 50 пута јачи него у витамину Е и 20 пута јачи него у витамину Ц, што ово воће чини моћним заштитником од оштећења ретине. Пропадање мрежњаче и стварање жуте пеге главни су разлози рапидног пропадања вида, па је и то разлог зашто што чешће треба јести грожђе.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ