Које грожђе ви више волите?
Сезона грожђа увелико је почела, како белог тако и црног. Иако је оно једно од омиљенијег летњег воћа, ретки су они који подједнако воле и црно и бело грожђе.
Без обзира што припадају истој врсти, црно и бело грожђе се не разликују само у боји, већ и у свом саставу, односно нутритивним вредностима.
Стога, важно је одговорити на питање које је грожђе здравије.
Прочитајте још: Спречава АЛЕРГИЈЕ и КАШАЉ, а убрзава МЕТАБОЛИЗАМ: Направите сами овај СИРУП од 3 САСТОЈКА (РЕЦЕПТ)
Они који једу и једно и друго грожђе, приметили су да је кожица код црног грожђа доста дебља у односу на кожицу код белог.
То је због тога што она обилује фенолним материјама које црном грожђу дају боју и укус, а људима здравље.
Кожица црног грожђа садржи и полифеноле резвератроле, антоцијане, катехине и кверцетине - антиоксидансе који уништавају штетне супстанце, као и слободне радикале који могу да изазову тумор.
Они чак чувају и проходност артерија смањујући тако ризик за болести срца, а спречавају и згрушавање крви и снижавају лош холестерол.
За резвератрол је доказано да позитивно утиче на менталне и друге функције мозга, смањујући ризик од можданог удара.
фото: Пиксабеј
Црно грожђе би требало јести што чешће и због калијума, мангана, витамина Ц, Б1 и Б6, као и због обиља биљних влакана, калцијума и гвожђа.
Истраживања су показала да црно грожђе повећава ниво мелатонина, хормона неопходног за добар сан.
Када купујете црно грожђе обратите пажњу на следеће - оно треба да буде што тамније, готово црно, а када се грозд протресе, зрна не смеју да испадају.
Бело грожђе је у много чему слично црном, али има и разлике
Бело и црно грожђе имају приближно исту енергетску вредност, што значи око 20% шећера, али је у односу на црно грожђе оно сиромашно фенолима.
Такођем бело грожђе није претерано богато ни калијумом и калцијумом као што је то случај с црним грожђем.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ