Сезона за грожђе је стигла!
Да ли знате која врсте грожђа је најбоља за вас и која нуди највише здравствених предности: зелено, црно или црвено грожђе?
Грожђе је популарно воц́е широм света и долази у много различитих варијанти, свака са својим јединственим укусом и нутритивним предностима. Иако све грожђе нуди здравствене предности, постоје мале разлике у њиховим профилима хранљивих материја које неке сорте чине кориснијим од других.
Здравствене предности различитих врста грожђа
Зелено грожђе
Зелено грожђе, познато и као бело или жуто грожђе, је најчешц́е конзумирана сорта грожђа. Ово грожђе има сладак и киселкаст укус и користи се у разним рецептима, укључујуц́и салате, смутије и пецива. Према истраживању, једна шоља зеленог грожђа садржи приближно 104 калорије, 1,4 грама протеина, 0,2 грама масти и 27,3 грама угљених хидрата. Нутрициониста каже да је зелено грожђе такође добар извор витамина Ц, витамина К и калијума. Витамин Ц је антиоксиданс који подржава имунолошку функцију и здравље коже, док витамин К игра кључну улогу у згрушавању крви и здрављу костију. Калијум је важан за регулисање крвног притиска и подржава здравље срца, пише Хеалтхсхотс.
Црно грожђе
Црно грожђе, познато и као љубичасто грожђе, је слатка и сочна сорта грожђа дубоке боје. Често се користе у производњи црног вина због високог садржаја танина, који вину даје препознатљив укус.
Једна шоља црног грожђа садржи приближно 104 калорије, 1,1 грама протеина, 0,2 грама масти и 27,3 грама угљених хидрата. Црно грожђе је здраво јер је добар извор витамина Ц и витамина К, слично зеленом грожђу. Оно такође садржи ресвератрол, моц́ан антиоксиданс који је повезан са различитим здравственим предностима.
Црвено грожђе
Црвено грожђе, познато и као гримизно или бордо грожђе, има слаткаст и благо киселкаст укус и обично се користи у воц́ним салатама, џемовима и желеима. Користе се и у производњи црног вина, слично црном грожђу. Једна шоља црвеног грожђа садржи приближно 104 калорије, 1,1 грама протеина, 0,2 грама масти и 27,3 грама угљених хидрата. Црвено грожђе је добар извор витамина Ц, витамина К и ресвератрола, слично црном грожђу.
Које боје грожђа је најздравије?
Док све три сорте грожђа нуде сличне нутритивне предности, црно грожђе и црвено грожђе садрже ресвератрол, који их разликује од зеленог грожђа.
- Познато је да црно и црвено грожђе садржи три врсте полифенола који се називају фенолна киселина, флавоноид и ресвератрол. Стога, црно и црвено грожђе могу понудити нешто више здравствених користи од зеленог грожђа - објашњава нутрициониста.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ