Овај плод садржи бројне хранљиве материје које су потребне организму
Питоми кестен је орашасти плод који углавном расте у јужном делу Европе и на Средоземљу, а неки записи тврде да је једна од првих намирница коју су људи конзумирали.
Сто грама печеног кестена има око 245 калорија, па зато плодове називамо намирницом високе енергетске вредности. Занимљиво је да се калоријска вредност удвостручује његовом термичком обрадом, а повећава се и количина беланчевина и угљених хидрата у плоду.
Садржи глутен
Више од четрдесет одсто кестена чини скроб, због чега је погодан за припрему пиреа, супа и других слатких и сланих јела. С обзиром на то да садржи глутен, не препоручује се особама које болују од целијакије или га избегавају у својој исхрани.
Богат влакнима, витаминима и минералима
Кестен је одличан извор прехрамбених влакана која смањују ниво лошег холестерола у крви, али и подстичу рад црева, односно гарантују бољу и редовнију столицу. Богат је калијумом и фосфором, као и незасићеним мастима, па се препоручује особама које пате од болести срца и кардиоваскуларног система, али и бубрежним болесницима. Уз то има значајну количину витамина А, Б и Ц, као и мангана, калцијума, хлора, гвожђа и магнезијума. Бакар је минерал који појачава снагу костију, помаже у производњи црвених крвних зрнаца, побољшава рад нервног система и оснажује имунитет тела. Око 80 грама кестена дневно задовољава петину потребе за овим минералом, па се свакако препустите уживању у овом орашастом плоду.
Припазите кад купујете кестен
Када купујете свеже кестење, одаберите плодове сјајне површине и без видљивих оштећења љуске. Када их узмете у руку, тежнина би требало да одговара његовој величини. Избегавајте кестење које има шупљи звук. Убрано или купљено кестење чувајте на тамном и хладном месту.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ