Кестење обилује корисним материјама
Једни га воле печеног, други сматрају да је у облику пиреа још бољи, трећи од брашна кестена праве хлеб јер је као брашно најздравији.
И сви су у праву, јер кестен је напросто савршен у сваком облику, ма како да је спремљен. За разлику од вец́ине осталих орашастих плодова, питоми кестен садржи мало протеина или масти и углавном даје сложене угљене хидрате.
Међутим, то не значи да му недостају есенцијални хранљиви састојци. Пун је и витамина и минерала који су драгоцени за наш организам. Из ових пет разлога не треба да пропустите ад једете кестење током сезоне:
Садржи биљна влакна која су важна за пробаву
Само 10 печених кестена задовољава 17 одсто дневно препоручене количине од 25 до 30 грама влакана захваљујући којима се варење нормализује. Влакна из кестена доприносе снижавању нивоа ЛДЛ (лошег) холестерола и одржавању оптималне тежине, што је посебно важно особама које морају да воде рачуна о свакој унетој калорији.
Прочитајте још: Чај од ДВА САСТОЈКА за топљење килограма и избацивање токсина: Може ублажити осећај глади
Садржи сложене угљене хидрате који се полако варе
Кад огладните, слободно посегните за кестеном, он вам неће изазвати скок нивоа шећера у крви, а самим тим ни нападе глади и преједање. За разлику од бадема и кикирикија, који махом садрже беланчевине, кестен обилује сложеним угљеним хидратима. Њих тело полако вари, па се овај јесењи плод сматра стабилним извором енергије.
Садржи витамин Ц који је драгоцен за имунитет
За разлику од свих других орашастих плодова, кестен садржи витамин Ц који је најпознатији по јачању имунолошког система. Међутим, он је драгоцен и за здравље крвних судова, јачање хрскавице, мишиц́а и колагена у целом телу. Као антиоксидант витамин Ц такође штити ц́елије од штетних дејства слободних радикала и помаже у апсорпцији и складиштењу гвожђа. Садржи бакар који подстиче стварање црвених крвних зрнаца
Бакар, баш као и витамин Ц, чисти крвне судове, јача нераве, имунолошки систем и кости, а уз то помаже у апсорпцији гвожђа. Да би се задовољила петина дневних потреба организма за овим нутритијентом, довољно је појести 10 печених кестена. А када смо већ код крвних судова, треба поменути и срце. Њему из кестена пријају добре масноће, омега 3 и омега 6 масне киселине.
Садржи калијум који је важан за регулацију притиска
Печени питоми кестен саџи веома мало натријума, али зато обилује калијумом, па се сматра корисним за особе за хипертензијом. Томе доприноси чињеница да има изражено диуретичко дејство и да доприноси избацивању течности код особа које пате од задржавање воде у организму. Кувани кестен се лакше вари од печеног, али садржи само мало мање калорија. Кувани кестен садржи 120 калорија на 100 грама, а печени 190 калорија на 100 грама.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ