У здравом организму, тело треба да произведе све дигестивне ензиме који су му потребни.
Проблеми са пробавом проузрокују бројне друге здравствене тегобе, које могу прерасти у хронична обољења какви су задржавања вишка воде у организму, непрестана надутост, констипација, дијареја, киселина, грчеви након јела. Људи који имају проблема са пробавом најчешће немају довољно дигестивних ензима, па прво решење својих тегоба могу пронаћи у конзумирању хране богате ензимима.
Прочитајте још: Зашто се каже "КАО ДА ЈЕ ПАО С КРУШКЕ"? Нећете веровати какво значење се везује за ову воћку
Постоји много намирница које могу повећати количину дигестивних ензима, међу најбољима су одређене свеже воћке. Конзумирање осих намирница у сировом стању је кључно за бољу пробаву.
Најбитније за бољу пробаву је липаза, ензим који разграђује дијететске масноће...
Ананас је пун ензима, чак и стабљика. Ананас садржи бромелаин, велики извор ензима који укључује пероксидазу, киселинску фосфатазу, цистеин протеиназе и протеолитичке, протеинске дигестиве ензиме. Бромелаин разбија протеине у аминокиселине, а студије сугеришу да може помоћи кардиоваскуларном, респираторном, коштаном и пробавном здрављу. Осим тога, ананас садржи обиље витамина Ц и бројних других нутритијената.
Прочитајте још: Музика током тренинга: Да ли нам заиста помаже да вежбамо боље?
Авокадо је богат незасићеним масним киселинама које подстичу рад метаболизма. Поред тога, авокадо садржи бета-каротен који се у телу претвара у витамин А који је потребан за здраву слузницу у пробавном тракту. Најбитније за бољу пробаву је липаза, ензим који разграђује дијететске масноће. Иако се липаза природно производи у организму, студије указују да једење авокада или узимање додатка липазе помаже при пробави оброка са високим процентом масти. Осим тога, авокадо може помоћи да се осећате мање пуни и надути. Као бонус, авокадо подржава имуни систем, посебно код особа са целијаклијом или интолеранцијом на глутен!
Прочитајте још: Где би требало да поставимо полицу са књигама према ФЕНГ СХУИ правлима? Ево шта доноси негативну енергију
Ацтинидин повећава брзину којом танко црево апсорбује протеин...
Киви се назива супер воћем јер је богат антиоксидансима, витамином Ц, калијумом, фолном киселином, полифенолима и влакнима. Такође је и добар извор витамина Е. Киви је одличан за регулисање пробаве јер садржи актинидин, ензим цистеин протеазе који помаже у варењу протеина. Ацтинидин повећава брзину којом танко црево апсорбује протеин. Истраживања су показала да киви, иако помаже у пробави, такође спречава надимање и непријатан осећај који га прати. Киви помаже у пробави и оних тешко пробављивих протина, међу којима су казеин и сојин протеин. Главна активна компонента у кивију је протеолитичка киселина - ензим који разграђује протеине у аминокиселине.
Прочитајте још: Фаталан, шармантан и невероватно паметан: Да ли знате ко је био први БЕОГРАДСКИ ПЛЕЈБОЈ - Завео је три најлепше Југословенке, па им сломио срце
Банане садрже амилазу и глукозидазу. Ови ензими разграђују угљене хидрат као што су кромпир и тестенина и разбијају их у лако пробављиве једноставне шећере. Банане такође садрже пектин, који убрзава пробаву и подстиче избацивање токсина и тешких метала из тела. Осим тога, њихово деловање је пробиотско и стимулише рад црева. Сви ови фактори подстичу рад пробаве и смањују надутост, док влакна из меканог плода разбуђују црева и делују попут природног лаксатива на затвор.
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ