Бамија важи за чудотворну биљку, јер је једна од најлековитијих биљака на свету.
Бамија је мала, обично величине прста, штицаста, са коренчићем и длачицама које су некада оштрије нефо што би очекивали од поврћа.
Прочитајте још: Ручак који лечи и подмлађује: Кисело зеље има минимум КАЛОРИЈА и максимум ЗДРАВЉА
Бамија је пуна витамина Ц
На нашим пијацама се често може видети како се продаје "на гомилице", јер је скупа и код нас се користи као додатак, а не прилог јелу. Права је штета што се у нашим крајевима не једе више, јер важи за једну од најздравијих намирница, пошто је препуна витамина Ц и Б, али калијума.
Регулише ниво шећера у крви.
Бамија садржи и влакна која су благодет за пробаву, а одлична је за регулисање шећера у крви. Дакле, ко има породичну склоност ка дијабетесу обавезно треба да уврсти бамију у исхрану, јер је одлично превентивно средство.
Бамија је добра за кожу
Редовна исхрана бамијом спречава настанак бубрежних инфекција. Међутим, највећа предност је витамин Ц који је добар за кожу.
Прочитајте још: Вера (71) никада не иде код доктора и ништа је не боли. Пије само једну ствар
Бамију можете користити за чорбе, али и прилог месу. Припрема се тако што се потопи у воду, односно добро опере. Чисти се тако што се исече корен, а уколико су комади велии исече по дужини. Длачице се не скидају ножем, већ ће се саме скувати.
Најједноставнији рецепт је динстање уз црни и бели лук и обавезно парадајз. Такав прилог може да се једе уз пиринач или месо.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ