Међу обиљем зелениша који се тренутно налази на пијацама, не заборавите на блитву. Ово лиснато поврће богато је материјама које повољно делују на здравље ока и очување вида.
Осим тога блитва, наручито ако се једе свежа у салати, позитивно утиче и на варење, спречава настанак хемороида, снижава ниво лошег холестерола, побољшава функционисање јетре и жучне кесе и ублажава симптоме гихта.
Прочитајте још: КОЊСКИ Нострадамус: Сенатори су тражили савет од Лејди, погрешно је предвидела само једном
Блитва се саветује и за јачање имунитета, а позитивно утиче и на здравље коже и косе.
Витамин К који се налази у блитви, неопходан је за коагулацију крви и за очување костију. Конзумирање блитве јача отпорност костију, спречава дуго крварење рана и појаву хематома приликом удараца.
Блитва је корисна за читав организам
Овај зелениш користан је за формирање костију и зуба, и неопходан за превенцију остеопорозе, због присуства калцијума. Блитва се посебно препоручује младим особама у развоју, и старијим особама, како би им косте биле мање крхке. Ова биљка налази се на менију исхране многих спортиста, јер калцијум спречава непријатне грчеве у мишићима. Труднице и дојиље такође треба да конзумирају блитву, како би у свој организам унеле што већу количину калцијума.
Због тога што садржи обиље гвожђа и фолне киселине, блитва је веома корисна за лечење анемије.
Прочитајте још: Да ли знате због чега постоји више десноруких људи?
Блитва са својим лековитим састојцима побољшава циркулацију, спречава висок крвни притисак и формирање крвних угрушака у артеријама, који су одговорни за већину срчаних удара.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ