Природни састојци најмоћнији су извори антиоксиданаса који јачају наш организам.
У надолазећем периоду, посебно у време светске пандемије корона вируса, лекари препоручују да јачамо организам, имунитет и спремно дочекамо сусрет са вирусима и грипом. Доносимо вам списак од седам намирница из природе које ће сачувати ваш организам и ојачати имунитет како би се спремно суочио са вирусом.
Прочитајте још: Седам занимљивих ЖЕНСКИХ имена која су изведена од БИЉАКА
Бели лук регулише крвни притисак, побољшава срчану функцију и помаже у излечењу гљивичних инфекција. Због свог чудесног антибактеријског, антивирусног, антигљивичног, антипаразитског и антиоксидационог деловања, бели лук јача јача имунитет и чува од прехладе и грип. Алицин је састојак који га чини тако благотворним за здравље. Он снижава ниво лошег холестерола и спречава згрушавање крви а показало се да има и антиканцерогена и антимикробна својства. Овај састојак му даје тај јаки мирис који се задржава дуго након конзумације свежег белог лука.
Бели лук садржи магнезијум, Витамини Б6 и Ц, тридесет и три сумпорна једињења и све важне амино киселине, селен и влакна
Што је лук свежији то је мирис јачи. Бели лук је нискокалоричан али веома богат нутритијентима. Садржи магнезијум, Витамини Б6 и Ц, тридесет и три сумпорна једињења и све важне амино киселине, селен и влакна.
Маслиново уље и плод маслине својим антиоксидационим деловањем чувају ћелије организма и одлажу процес старења, имају и противупална својства, чиме смањују ризик од рака. Маслиново уље не садржи холестерол и има више од 77 одсто незасићених масних киселина, због којих је у комбинацији са антиоксидативним дејством одличан лек за срце и крвне судове, јер их чисти и не доводи до њиховог запушења као неке друге масноће и уља. Одлично је и као прва помоћ за снижавање лошег холестерола.
Прочитајте још: Удобно и модерно: Разбијте јесењу монотонију откаченим ХЕЛАНКАМА које су апсолутни ХИТ (ФОТО)
Истраживања су показала да људи који на трпези редовно имају маслиново уље далеко ређе обољевају од кардиоваскуларних болести у односу на популацију која не користи маслиново уље. Сам плод маслине је богат беланчевинама и витаминима А, Д, К и Е, који су преко потребни за добро функционисање организма, а све може се наћи и у маслиновом уљу.
Антиоксиданси у зеленом чају су неколико десетина пута ефикаснији од витамина Ц и Е, који важе за добре антиоксидансе. Антиоксиданси се боре против слободних радикала и тиме помажу у борби против старења. Они такође спречавају настанак и ширење малигних ћелија рака. Стопе развоја канцерогених обољења су мање у Јапану и другим земљама далеког истока где људи редовно конзумирају зелени чај.
Екстракт зеленог чаја стимулише метаболизам и помаже при сагоревању масти. Захваљујући присуству теофилина, зелени чај опушта бронхије, па је своју примену нашао и код астме, бронхитиса.
Смола четинара која се налази по кори обилује горким супстанцама и етеричним уљем које садржи лековити састојак терпентин. У народној медицини препарати од такве смоле употребљавају се за лечење кожних болести. При њеној употреби неопходан је опрез и тачно придржавање прописаних доза.
Јабуково сирће садржи важне минерале за раст, обнављање и одржавање организма, какви су калијум, натријум, магнезијум, калцијум, фосфор, гвожђе, флуор. Садржи витамине Ц, А, Е, Б1, Б2, Б6, бета-каротен, биофлаваноиде, пектин. Јабуково сирће помаже у смањењу крвног притиска и помаже људима који пате од алергије, артритиса, хроничне малаксалости, грипа, гихта. Користи се у виду облога и као средство за утрљавање код проширених вена и реуматских болести. Отклања осећај умора, грчеве и болове у мишићима.
Прочитајте још: Принцезину ТАШНУ сада носе сви: Стил Кејт Мидлтон копирају младе глумице (ФОТО)
Црни бибер има мало калорија, а његово конзумирање повећава унос минерала и корисних фито-нутријената и може да смањи ризик од настанка различитих болести. Мало црног бибера који се додаје у било који рецепт реагује више него само побољшивач ароме. Краљ зачина је познат по томе да пружа бројне здравствене предности док истовремено пружа одличну арому за ваше јело. Црни бибер као лек делује анти-инфламаторно (против-упално), антиоксидативно и антиканцерогено.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ