Црвено месо повећава ризик од болести, па препоручујемо пљескавицу од леблебија.
Према истраживању чији су резултати објављени у часопису ЈАМА Интернал Медицине, конзумирање два мала оброка црвеног или прерађеног меса недељно повезано је са три до седам одсто већим ризицима од кардиоваскуларних болести попут срчаног и можданог удара, као и три одсто већим ризиком од смрти од свих узрока.
Два оброка недељно од живинског меса такође су повезана с већим ризиком од настанка срчаних болести, али не и са свеукупно већим морталитетом, наводи се у студији коју су спровели научници с медицинског факултета Фајнберг на Универзитету Нортвестерн.
Прочитајте још: Ојачајте СРЦЕ - једите ГРОЖЂЕ! Ево зашто морате конзумирати у овом сезонском воћу
Аутори студије су позвали на више истраживања о живинском месу пре препорука о његовом уносу, због тога што се студијом није анализирао начин припреме.
Леблебија садржи дупло више гвожђа од меса!
Уколико нисте љубитељ меса, исхрану можете да употпуните леблебијама. Ова махунарка када се скува садржи дупло више гвожђа од једнаке количине меса. Од леблебија, чак, можете да направите и пљескавицу.
Прочитаје још: Чаша МАГИЧНОГ СОКА топи три пута више масти од НАЈБОЉИХ препарата за мршљављење
Скувајте леблебије, када се охладе добро их процедите и самељите. У добијену смесу ситно насецкајте црни и бели лук, першун и додајте ким, со и зачине по укусу. Састојке добро измешајте, па додајте брашно и прашак за пециво.
Нека пљескавице прво одстоје у фрижидер.
Смесу сипајте у пластичну посуду са поклопцем и оставите у фрижидеру два до три сата. Руком обликујте пљескавице, поређајте их у подмазан плех и пеците на 220 степени.
ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ