Crveno meso povećava rizik od bolesti, pa preporučujemo pljeskavicu od leblebija.
Prema istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu JAMA Internal Medicine, konzumiranje dva mala obroka crvenog ili prerađenog mesa nedeljno povezano je sa tri do sedam odsto većim rizicima od kardiovaskularnih bolesti poput srčanog i moždanog udara, kao i tri odsto većim rizikom od smrti od svih uzroka.
Dva obroka nedeljno od živinskog mesa takođe su povezana s većim rizikom od nastanka srčanih bolesti, ali ne i sa sveukupno većim mortalitetom, navodi se u studiji koju su sproveli naučnici s medicinskog fakulteta Fajnberg na Univerzitetu Nortvestern.
Pročitajte još: Ojačajte SRCE - jedite GROŽĐE! Evo zašto morate konzumirati u ovom sezonskom voću
Autori studije su pozvali na više istraživanja o živinskom mesu pre preporuka o njegovom unosu, zbog toga što se studijom nije analizirao način pripreme.
Leblebija sadrži duplo više gvožđa od mesa!
Ukoliko niste ljubitelj mesa, ishranu možete da upotpunite leblebijama. Ova mahunarka kada se skuva sadrži duplo više gvožđa od jednake količine mesa. Od leblebija, čak, možete da napravite i pljeskavicu.
Pročitaje još: Čaša MAGIČNOG SOKA topi tri puta više masti od NAJBOLJIH preparata za mršljavljenje
Skuvajte leblebije, kada se ohlade dobro ih procedite i sameljite. U dobijenu smesu sitno naseckajte crni i beli luk, peršun i dodajte kim, so i začine po ukusu. Sastojke dobro izmešajte, pa dodajte brašno i prašak za pecivo.
Neka pljeskavice prvo odstoje u frižider.
Smesu sipajte u plastičnu posudu sa poklopcem i ostavite u frižideru dva do tri sata. Rukom oblikujte pljeskavice, poređajte ih u podmazan pleh i pecite na 220 stepeni.
PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU