У народној медицини за разне болести препоручује се чај од петељки трешања у различитим варијацијама. Зато не бацајте петељке, већ их осушите и спакујте у папирне врећице, могу вам затребати.
Трешње се састоје из протеина, угљених хидрата и врло мало масти. Од витамина у највећој мери садрже А и Ц витамине, а осим тога добар су извор и витамина Б1, Б2, Б3 и Б6. Пуне су калцијума, калијума, гвожђа, магнезијума и цинка, а у њиховим сласним плодовима има доста фолата, те се нарочито препоручују трудницама.
Откривамо вам код којих тегоба може да помогне чај од петељки трешања:
За бубрежне болести
Против болести бубрега и мокраћних канала треба шаку петељки трешања скувати у литри воде. Петељке се кувају два минута од тренутка када вода проври. Онда се чај остави да мало одстоји, процеди и пије незаслађен повремено у току дана у гутљајима.
За бубрежне каменчиће
Против бубрежних каменчића такође треба пити чај од трешњиних петељки. Чај се припрема тако што се кашичица петељки прелије са 200 грама воде или млека и кува један до два минута. Затим се чај остави да одстоји поклопљен пет минута, а онда процеди и пије три пута на дан.
За срчане тегобе
Против срчаних тегоба треба уситнити 25 грама коштица трешње, а затим их ставити у 80 милилитара јаке ракије. Овако добијен садржај треба оставити да одстоји десет дана на умереној температури. Од добијене тинктуре треба пити два пута на дан пет капљица.
За реуму
Против реуме треба осам дана узастопно пити сок од свежих трешања. Сок се пије три пута на дан по једна чаша.
За исцрпљеност
За уклањање физичке и умне исцрпљености треба, три пута на дан, појести по 250 грама овог воћа.
Чај за целулит
Потребно је
30 до 50 г петељки трешања
литар воде
½ кг трешања
Припрема
Петељке прелијте хладном водом и поклопите. После 12 сати на тихој ватри загревајте десетак минута па прелијте целе плодове трешње. После 20 минута процедите кроз газу и пијте по два децилитра, пет пута дневно.
(Курир)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ