Чај од шипка је биљни чај који се прави од псеудоплодова биљке руже.
Има деликатан, цветни и кисели укус који је благо сладак. Шипак је повезан са бројним здравственим предностима, укључујући побољшање имунитета, здравље срца, губитак тежине и старење коже.
Предности чаја од шипка
Богат антиоксидансима
Антиоксиданси су супстанце које штите или смањују оштећење ћелија узроковано молекулима званим слободни радикали. Конзумирање хране и пића богатих антиоксидансима може заштитити од бројних хроничних стања. У студији о садржају антиоксиданса у шест екстраката воћа, откривено је да шипак има највећи антиоксидативни капацитет.
Утврђено је да садржи високе нивое полифенола, каротеноида и витамина Ц и Е, од којих сви имају моћна антиоксидативна својства.
Прочитајте још: Како препознати ПРАВИ МЕД? Трик је изузетно једноставан
Подржава здрав имуни систем
Једна од најимпресивнијих предности шипка је њихова висока концентрација витамина Ц. Показало се да шипак има највећи садржај витамина Ц од свих врста воћа и поврћа. Витамин Ц игра многе битне улоге у нашем имунолошком систему, укључујући стимулисање производње белих крвних зрнаца званих лимфоцити, који штите ваше тело од инфекције побољшање функције лимфоцита помаже у одржавању заштитне баријере ваше коже од спољашњих патогена, пише Хеалтхине.
Заштита од срчаних болести
Због високе концентрације антиоксиданата, чај од шипка може бити од користи за здравље срца. Студије сугеришу везу између уноса витамина Ц и ризика од срчаних обољења. Шипак је такође богат флавоноидима. Показало се да ови антиоксиданси смањују крвни притисак код људи са повишеним нивоима и побољшавају доток крви у срце.
Може смањити упалу и бол
Чај од шипка има висок садржај једињења са антиинфламаторним ефектима, укључујући полифеноле и галактолипиде. Галактолипиди су главни типови масти у ћелијским мембранама. Имају антиинфламаторних својства и потенцијала да смање бол у зглобовима.