Шипак или шипурак је ризница витамина Ц, садржи више витамина Ц него лимун, поморанџа и паприка заједно, каже проф. др Весна Срећковић Димитријевић, ендокринолог и открива како припрема чај од здравих црвених плодова.
- Укусан топли напитак од шипка оснажиће ваш имунитет. Одлична је превентива у зимским месецима када су честе епидемије респираторних инфекција као што су прехладе и грип - објашњава докторка.
Наша саговорница наводи да се чај од шипка препоручује и особама које су прележале неку болест ради бржег опоравка.
- Поред тога има блага диуретска и лаксативна својства. Поред витамина Ц шипак је богат витаминима Б2 и К, провитамином А (каротеном). Шипак садржи велике количине пектина, танина, флавоноида, проантоцијанида, етарска уља, јабучну и лимунску киселину које му дају пријатан укус. Напитак од овог плода препоручује се породиљама јер витамин Ц прелази у млеко и помаже да беба буде отпорнија и здравија.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ