Добро је познато да воће даје енергију организму које свеже исцеђеним соком подиже имунитет и добија више снаге да се избори са умором.
Уколико држите дијету, редовно вежбате, здраво се храните и водите рачуна о свом организму, набавите савеже састојке и направите ова три сока.
Прочитаје још: Ослабите у 5 ЕТАПА контролисаним гладовањем, а најважнија је друга етапа која је УПРАВО САДА
Сок од цвекле и шаргарепе
Састојци:
- 1 кг шаргарепе
- 1 кг цвекле
- 1 кг лимуна
- 1 кг шећера на 1 л сока
- 5 л воде
- 5 кесица лимунтуса
- кесица конзерванса на 5 л сока
Шаргарепу и цвеклу изрендајте и ставите у суд заједно са лимуном исеченим на кришке. Налијте воду и оставите да одстоји 24 часа. Након тога кроз газу све процедите, додајте лимунтус, шећер и конзерванс, добро промешајте да се шећер истопи. Сипајте у флаше, добро затворите и по могућству држите на хладном месту. Коме се не допада укус, може да дода екстракт кајсије.
Цвекла је у народу позната као лек за малокрвност и крвни притисак.
Лимунада са наном
Састојци:
- 4 лимуна
- струк нане
- 2 чаше воде (може и киселе)
- 2 кашичице шећера
- мало ломљеног леда
Сок од лимуна има 116 калорија, а ако се дода алкохол постаје "мохито".
Исцедите лимун, у њему растворите шећер, додајте нану и изгњечите је да пусти сокове, па све прелијте водом и ломљеним ледом.
Варијанта са алкохолом: ако додате 200 мл белог рума добићете познати кубански "мохито". У том случају, напитак ће имати само 116 калорија. Можда добро дође када пожелите да се опустите, а да вас не гризе савест због броја калорија.
Сок од коприве
Састојци:
- 60 врхова младих коприва
- 3 л кључале воде
- 3 кг шећера
- флашица екстракта кивија
- 4 кесице лимунтуса
Врхове коприве прелијте за 3 литра кључале воде и оставите 24 сата. Процедитие, па додајте шећер и киви. Мешајте варјачом док се шећер не отопи, додајте лимунтус, добро измешајте и сипајте у флаше. Чувајте на хладном месту. Пијте свакодневно, по жељи.
Сок од коприве је одличан за астму и бронхитис.
Сок од њеног корена и лишћа, помешан с медом и шећером, олакшава тегобе астме и бронхитиса.
Прочитаје још: Волите храну која гоји? Сада исто то можете јести, али у ЗДРАВОМ ОБЛИКУ
Сок од дудиња
Састојци:
- 5 кг дудиња
- 0,5 кг шећера на литар
- сок од једног лимуна
- 2 л воде
- 30 г лимунтуса (6 кесица по 5 г)
Све добро измешајте и оставите да одстоји 12 сати, уз повремено мешање. Сок затим процедите кроз газу и сипајте у флаше. Чувајте на хладном и тамном месту.
Дудиње увек треба јести свеже, јер су одличне за чишћење организма и добар су лаксатив.
Дудиње се највише користе у свежем стању. Олакшавају искашљавање, користе се као лаксатив, али и као ефикасно средство за чишћење организма. Препоручују се и дијабетичарима. У ту сврху се дудиње суше, па се током пролећа, јесени, и зиме од њих прави екстракт.