Понекад се посао и обавезе толико нагомилају да немате времена за паузу за ручак?
У том случају, свој оброк поједете за канцеларијским столом, радећи. Док је код нас то честа појава, у Француској је овакав вид "исхране" на радном месту законом забрањен!
На тај начин се радници подстичу да одморе од посла и да пауза за ручак буде време искључиво за њих. Истраживања показују да је пауза потребна како би људи после ње били продуктивнији и како би се боље сконцентрисали на рад. Овај закон је, због корона вируса, тренутно стопиран од стране француског Министарства рада.
Прочитајте још: НАЈДУЖА НОЋ у историји човечанства догодила се 536. године и трајала је 18 месеци. Шта се тачно десило?
Разна научна истраживања говоре да удаљавање од рачунара и мир током паузе за ручак позитивно утичу на појединца, чак и сада када велики број запослених ради од куће.
Где год да радите – за столом, на каучу или у кревету, то место у датом тренутку представља ваш пословни простор и тамо не би требало да једете, јер једење постаје несвесно, каже психолог Сем Вон Рајх.
- Када једемо несвесно, не размишљамо пуно о другим стварима, па не примећујемо ни знак ситости. Једемо брже и више - каже његов колега психолог Лени Редман.
Док раде из канцеларије, запослени су често ограничени по питању хране – појешће оно што су понели од куће, отићи ће у пекару или продавницу, али количина хране која им је том прииком доступна далеко је мања од оне од куће. Осим тога, код куће ће највероватније грицкати нешто успут и то из чисте досаде.
Прочитајте још: Често носите патике или ципеле без чарапа: Јако лоша одлука, ево због чега
Брук Шелер, лекар за клиничку исхрану каже да би требало издвојити 30 до 60 минута током дана за паузу, како бисмо смањили ниво стреса и изгарање на послу.
- Удаљите се, издвојте време да мало предахнете. Ако направите паузу да напуните батерије и пружите свом мозгу прилику да се поново покрене, то ће вам омогућити већу продуктивност, фокусираност и креативност.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ