Иза сталне жудње за шећером може стајати више узрока
Претерати са слаткишима је лакше и брже него искуцати ову реченицу. Шећер ствара невероватну зависност, а постоје одређени хормонски, емоционални и физиолошки разлози због којих можемо толико да жудимо за њим. Ево погледа на неке од фактора који изазивају жељу за шећером и шта да урадите да их зауставите.
Разлози због којих ваше тело жуди за шећером.
1. Исрпљеност
„У периодима умора или исцрпљености, прва ствар за којом жудимо је шећер“, каже Маја Фелер, регистрована дијететичарка нутрициониста из Бруклина и ауторка књиге, Еатинг Фром Оур Роотс. "То је зато што се шећер брзо метаболише и што га тело преферира као извор енергије за тело."
Истраживања показују да је једење шећера физиолошки прилагодљиво понашање које обезбеђује енергију потребну да останете будни. Проблем је што је почетно повећање енергије краткотрајно, што вас тера да тражите више.
2. Стрес
„Истраживања су открила да су примати, када су били под стресом, тражили угљене хидрате првенствено у облику воћа“, каже др Стивен Гандри, кардиоторакални хирург и аутор књиге Откључавање кето кода. "Мислимо да је то зато што ова једињења производе серотонин."
Људи под стресом реагују на исти начин - посежући за нечим слатким да би осетили олакшање (иако кратко). Проблем са овим је што пречесто једење шећера може створити навику, која се онда укорени као понашање.
Угљени хидрати долазе у многим облицима, а ако осећате стрес, најбољи начин да повратите равнотежу може бити конзумирање сложених угљених хидрата. То је зато што им је потребно дуже за варење и одржаваће ниво шећера у крви стабилним. Ако морате да поједете нешто слатко, држите се тамне чоколаде са 70% до 85% какаа да бисте спречили нагли скок шећера у крви.
Направљени смо да жудимо за угљеним хидратима када смо под стресом, а шећер је растворљив угљени хидрат. Одлучите се за целовите интегралне житарице, јабуке, бобичасто воће или поморанџе да бисте добили потребне угљене хидрате.
3. Цревна флора
Једна од теорија о томе зашто су људи гладни више него што им је неопходно јесте она усредсређена на цревну флору. „Ово је теорија која каже да се наша глад контролише тиме колико се наше цревне бактерије хране храном која им је потребна“, каже др Стивен Гандри.
„Ако цревне бактерије добијају праву врсту горива, оне шаљу поруке мозгу да је он срећан и намирен и не морамо да тражимо додатну храну. Међутим, када бактерије у цревима не добијају праву исхрану, мозак шаље СОС сигнал, говорећи да му је брзо потребна енергија. Брзо решење је често шећер.
Али једна ствар која је много боља за здравље ваших црева, каже Гандри, јесу пребиотичка влакна — несварљива влакна која негују корисне цревне бактерије , заустављајући жудњу.
Намирнице богате пребиотицима укључују орашасте плодове, банане, овас и јабуке.
4. Конзумирате превише вештачких заслађивача
„Вештачки заслађивачи су покварили наш систем када је у питању детектовање шећера“, каже Гандри. „То је зато што немамо рецепторе за шећер на језику; имамо рецепторе за слатко. Рецептори за слатко детектују слатке укусе тј. шећере и одмах упозоравају панкреас да је шећер на путу. Гуштерача тада производи инсулин.”
Вештачки заслађивачи не прате исти природни процес. Прво, инсулин мора да извуче шећер из крвотока, што може повећати ризик од хипогликемије. „Мозак никада не добија свој шећер, и говори телу да му је потребно још“, каже Гандри. „Ово може довести до тога да неко једе или пије више вештачких заслађивача, стварајући жудњу и навику, као што је зависност од дијеталне кока-коле.
Најздравија храна за задовољавање жеље за шећером
Следећи пут када пожелите шећер, посегните за овом храном која испоручује сложене угљене хидрате и пребиотике вашем телу су заправо потребне:
- Воће
- Интегралне житарице
- Здраве масти попут авокада
- Љубичасти кромпир
- Тамна чоколада
- Амарант
- Чиа семенке (пробајте да направите чиа пудинг)
- Тамно лиснато поврће попут кеља и спанаћа
- Масне рибе попут лососа
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ