Iza stalne žudnje za šećerom može stajati više uzroka
Preterati sa slatkišima je lakše i brže nego iskucati ovu rečenicu. Šećer stvara neverovatnu zavisnost, a postoje određeni hormonski, emocionalni i fiziološki razlozi zbog kojih možemo toliko da žudimo za njim. Evo pogleda na neke od faktora koji izazivaju želju za šećerom i šta da uradite da ih zaustavite.
Razlozi zbog kojih vaše telo žudi za šećerom.
1. Isrpljenost
„U periodima umora ili iscrpljenosti, prva stvar za kojom žudimo je šećer“, kaže Maja Feler, registrovana dijetetičarka nutricionista iz Bruklina i autorka knjige, Eating From Our Roots. "To je zato što se šećer brzo metaboliše i što ga telo preferira kao izvor energije za telo."
Istraživanja pokazuju da je jedenje šećera fiziološki prilagodljivo ponašanje koje obezbeđuje energiju potrebnu da ostanete budni. Problem je što je početno povećanje energije kratkotrajno, što vas tera da tražite više.
2. Stres
„Istraživanja su otkrila da su primati, kada su bili pod stresom, tražili ugljene hidrate prvenstveno u obliku voća“, kaže dr Stiven Gandri, kardiotorakalni hirurg i autor knjige Otključavanje keto koda. "Mislimo da je to zato što ova jedinjenja proizvode serotonin."
LJudi pod stresom reaguju na isti način - posežući za nečim slatkim da bi osetili olakšanje (iako kratko). Problem sa ovim je što prečesto jedenje šećera može stvoriti naviku, koja se onda ukoreni kao ponašanje.
Ugljeni hidrati dolaze u mnogim oblicima, a ako osećate stres, najbolji način da povratite ravnotežu može biti konzumiranje složenih ugljenih hidrata. To je zato što im je potrebno duže za varenje i održavaće nivo šećera u krvi stabilnim. Ako morate da pojedete nešto slatko, držite se tamne čokolade sa 70% do 85% kakaa da biste sprečili nagli skok šećera u krvi.
Napravljeni smo da žudimo za ugljenim hidratima kada smo pod stresom, a šećer je rastvorljiv ugljeni hidrat. Odlučite se za celovite integralne žitarice, jabuke, bobičasto voće ili pomorandže da biste dobili potrebne ugljene hidrate.
3. Crevna flora
Jedna od teorija o tome zašto su ljudi gladni više nego što im je neophodno jeste ona usredsređena na crevnu floru. „Ovo je teorija koja kaže da se naša glad kontroliše time koliko se naše crevne bakterije hrane hranom koja im je potrebna“, kaže dr Stiven Gandri.
„Ako crevne bakterije dobijaju pravu vrstu goriva, one šalju poruke mozgu da je on srećan i namiren i ne moramo da tražimo dodatnu hranu. Međutim, kada bakterije u crevima ne dobijaju pravu ishranu, mozak šalje SOS signal, govoreći da mu je brzo potrebna energija. Brzo rešenje je često šećer.
Ali jedna stvar koja je mnogo bolja za zdravlje vaših creva, kaže Gandri, jesu prebiotička vlakna — nesvarljiva vlakna koja neguju korisne crevne bakterije , zaustavljajući žudnju.
Namirnice bogate prebioticima uključuju orašaste plodove, banane, ovas i jabuke.
4. Konzumirate previše veštačkih zaslađivača
„Veštački zaslađivači su pokvarili naš sistem kada je u pitanju detektovanje šećera“, kaže Gandri. „To je zato što nemamo receptore za šećer na jeziku; imamo receptore za slatko. Receptori za slatko detektuju slatke ukuse tj. šećere i odmah upozoravaju pankreas da je šećer na putu. Gušterača tada proizvodi insulin.”
Veštački zaslađivači ne prate isti prirodni proces. Prvo, insulin mora da izvuče šećer iz krvotoka, što može povećati rizik od hipoglikemije. „Mozak nikada ne dobija svoj šećer, i govori telu da mu je potrebno još“, kaže Gandri. „Ovo može dovesti do toga da neko jede ili pije više veštačkih zaslađivača, stvarajući žudnju i naviku, kao što je zavisnost od dijetalne koka-kole.
Najzdravija hrana za zadovoljavanje želje za šećerom
Sledeći put kada poželite šećer, posegnite za ovom hranom koja isporučuje složene ugljene hidrate i prebiotike vašem telu su zapravo potrebne:
- Voće
- Integralne žitarice
- Zdrave masti poput avokada
- LJubičasti krompir
- Tamna čokolada
- Amarant
- Čia semenke (probajte da napravite čia puding)
- Tamno lisnato povrće poput kelja i spanaća
- Masne ribe poput lososa
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU