Пиво је напитак који конзумира велики број људи. А шта је то што нас после попијеног пива опусти и орасположи, а није сам алкохол, прочитајте у наредним редовима.
Пиво опушта, али не само због алкохола, већ због још једног састојка из пивског слада, хордеина, који активира центар за награђивање у нашем мозгу слично попут допамина.
Студија немачких научника показала је да хордеин може бити одговоран за подизање расположења тако да активира кључни допамински рецептор.
Прочитајте још: СУРУТКА је право БЛАГО за организам: Идеална за СТАРИЈЕ особе, помаже у спречавању ОСТЕОПОРОЗЕ
Они тврде да хордеин на мозак делује слично као хормон среће и да и хордеин и допамин стимулишу такозвани допамински рецептор Д2 у мозгу.
Потребно је још дознати може ли количина хордеина у пиву произвести осетан учинак на центар за награђивање.
Досадашњи резултати упућују на то да би хордеин могао увелико допринети побољшању расположења особе која конзумира пиво.
– За осећај опуштености и добре воље одговорни су комбинација алкохола и хордеина – сматра научница Моника Пишетсридер, једна од аутора истраживања. Подсећа и да сличан учинак на мозак као хордеин има салсолинол, састојак чоколаде. Пишетсридер каже да на добру вољу појединца не утиче само један састојак хране или пића.
Прочитајте још: МЛЕКО може да буде веома опасно, а први знак су АКНЕ
Углавном је реч о комбинацији супстанција. На пример, када је реч о грицкалицама, попут чипса, окидачи добре воље су масноће и угљени хидрати. Али научници упозоравају да алкохол има и супротно, депресивно деловање и да може да поремети мисли, равнотежу, па чак и ментално здравље.
Вишак алкохола може бити изузетно штетан.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ