Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПЕТ МИТОВА О СПАВАЊУ: Има их много, а ови су најзаступљенији

За чувену легенду да током године у сну поједемо осам паукова су чули вероватно сви, али то није једини мит који се везује за спавање.

1721302797_shutterstock_2315726443.jpg
Фото: Схуттерстоск
Oglas

Свако од нас спавајући проведе око једне трећине живота. Овај процес нам омогућава да напунимо батерије, изузетно је важан за здраву регулацију лучења хормона, па и за ментално здравље. Међутим, око спавања се већ деценијама множе свакакви митови, који често немају нити једне додирне тачке са реалношћу. О некима од њих смо писали и раније, али будући да их има много, дошло је време да поделимо још пет.

Мит 1: Тинејџерима је потребно највише сна

Препорука стручњака је да тинејџери узраста између 13 и 17 година имају од 8 до 10 сати сна, а да они између 18 и 19 година спавају од 7 до 9 сати, преноси Гардијан. "Током пубертета производња мелатонина је на свом пику касније него током одрастања, па је и биолошки тако "подешено" да тинејџери иду на спавање касније и касније се буде", објашњава Линдзи Браунинг, експерт за спавање.

Мит 2: У сну увек изговарамо истину

Причање у сну је честа појава током адолесценције. Често је она проузрокована повишеним стресом или појачаном конзумацијом кафе или алкохола пред спавање. "Половина ствари изговорених у сну су неразговетне, али када је реч о јасним речима, најчешће изговорена је "не". Баш као што ни снови нису увек истинити, тако није ни оно што се током спавања изговара увек тачно", наводи Браунинг.

Мит 3: Током викенда и на одмору се боље спава

Делимично је истина да се боље спава током викенда или када смо на одмору, али то је само субјективни осећај: опуштенији смо јер не идемо на посао, јер нас не притискају обавезе и јер имамо времена за себе. Међутим, организму овакво "испадање" из рутине баш и не прија. Напротив, могу се јавити проблеми са желуцем, развити упални процеси и потпуно пореметити срчани ритам.

Мит 4: Спавањем на стомаку подстичемо процес варења

"Положај у коме спавамо није директно повезан са варењем јер је тај процес условљен ензимима", објашњава нутрициониста Рајанон Ламберт. Штавише, спавање на стомаку може негативно утицати да процес дигестије будући да је тако притисак на стомак већи, па се могу јавити и надимање и горушица. Осим тога, спавање на стомаку није препоручљиво ни због притиска на вратне пршљенове и рамена.

Мит 5: У сваком кревету "станују" стенице

Људи често бркају гриње и стенице. Гриње су микроскопски организми који могу изазвати иритације на кожи и алергије, али вас никако неће ујести. Са друге стране, стенице су те које су видљиве голим оком и које гризу. Оне се најчешће "настањују" у креветима и теписима у хотелима, а до наших домова доспевају тако ште се увуку у пртљаг или одећу.

(РТ)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas