Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Научници сматрају да је ово знак ВИСОКЕ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ: Шта је улога сећања?

Да ли сте се икада запитали зашто неке ствари заборављате, а друге савршено памтите? Научници кажу да би једна обична ствар могла бити знак нечег већег.

1724767088_shutterstock_2436605109.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Постоји један стереотип о „неспретном професору“, који зна сваки човек на свету: он је потпуно расејан, заборавља на најједноставније ствари у свом животу, не зна где је ставио наочаре или који је дан у недељи. Можда је професор сенилан од старости? Или је можда једноставно покушавао да запамте толико тога да његов ум више не може да се носи са оптерећењем? Уколико и ви стално нешто заборављате попут расејаног професора, то није знак за узбуну, већ заправо знак високе интелигенције, каже наука

Чини се да су резултати студије са Универзитета у Торонту из 2018. садрже вредне информације о којима треба да размишљате. Они су испитивали однос између памћења, интелигенције и учења уопште – тачније, улогу заборава у учењу и стицању знања.

Истраживачи су закључили да заборав није само уобичајен проблем са којим се суочавамо, већ је и важан део процеса учења!

Шта је заправо улога сећања

Они објашњавају да заправо улога „сећања“ није да чува све чињенице и податке који нам се приказују током живота и да их по вољи призивамо, већ да сортира информације које улазе у наш мозак, чувајући само оно најважније за стварање одлуке у будућности.

„Прави посао памћења је да оптимизује доношење одлука“, објаснио је коаутор студије Блејк Ричардс у интервјуу за часопис Wоман'с Хеалтх. Важно је да мозак заборави неважне детаље и концентрише се на оно што ће помоћи у доношењу одлука у стварности. Када покушавате да схватите шта се дешава око вас, а ваш мозак се стално присећа многих некомпатибилних успомена, постаје теже донети информисану одлуку."

Да ли сте се икада запитали зашто неке ствари заборављате, а друге савршено памтите?

Истраживачи Пол Франкланд и Блејк Ричардс провели су године проучавајући и анализирајући информације о можданој активности, памћењу и губитку памћења, укључујући студије спроведене и на људима и на другим животињама. Открили су да су сви подаци на које су наишли дошли до истог закључка – процес „заборављања“ је важан део учења, задржавања нових информација и демонстрирања вишег нивоа интелигенције.

Запитајте се како ваш мозак одлучује које информације ће задржати, а које одбацити. Вероватно сте приметили да не можете да се сетите нечег важног, као што је рођендан вашег рођака, али када се "Бохемиан Рхапсодy" појави на радију, немате проблема да запамтите сваку реч. Цела поента није у томе да неке информације сматрате „важним“.

Како мозак бира шта ће упамтити

Према ЦНН-у, Ричардс је такође говорио о овим студијама на следећи начин:

„Сви се дивимо људима који могу да победе у некој менталној игри, али чињеница је да је еволуција обликовала наше памћење не да побеђујемо у тривијалним играма, већ да доносимо интелигентне одлуке. А ако погледате шта је потребно за доношење добрих одлука, можете тврдити да је заборављање неких ствари веома корисно. Не заборавите све, а ако заборављате чешће него обично, то може бити разлог за забринутост. Али ако заборављате мање детаље, то је вероватно знак да је ваш систем памћења савршено здрав и да ради управо оно што би требало да ради. Уместо да чувамо све бескорисне информације које наши телефони могу да сачувају за нас, наш мозак се ослобађа за складиштење успомена које су нам заиста важне."

Као што можете видети из примера изнад, свог рођака можете видети само неколико пута годишње, што ограничава вероватноћу да ћете морати да запамтите информације о њему, али док путујете са својим најбољим пријатељима, слушање "Бохемиан Рхапсодy" на радију и хорско певање јесте сећање на које ћете се ви и ваши пријатељи често присећати када разговарате о „добрим старим временима“. Ваш ум се сећа ове информације, схватајући да је песма важан детаљ у сећању који ће се много пута појавити у будућности.

Дакле, следећи пут када вас неко оптужи да сте заборавни, само се осмехните. То само значи да ваш мозак ради како треба и да имате толико важних информација да не можете да вас ометају такве мале ствари.

(Сенса)

БОНУС ВИДЕО

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas