Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НАЈПАМЕТНИЈИ ЧОВЕК НА СВЕТУ: Овако живи Кристофер који је најинтелигентнија особа на планети (ВИДЕО)

Кристофер Ланган има 72 године и званично је најинтелигентнији човек на свету, али то никад не бисте ни помислили с обзиром чиме се он бави у животу

1719388718_LjDLj.jpg
Фото: Принтскрин/Yоутубе
Oglas

Замислите најинтелигентнију особу на свету. Сад се вероватно питате како ли живи особа која за себе може рећи да је најпаметнија на свету?

Рођен у сиромаштву, Кристофер Ланган је од малих ногу показивао високу интелигенцију. Уствари, он има један од највиших ИQ-а икада забележених, негде између 190 и 210. Али Ланган не проводи дане предавајући на факултету или надгледајући националне лабораторије. Уместо тога, „најпаметнији човек на свету“ живи миран живот као сточар коња.

Детињство

Рођен 25. марта 1952, Кристофер Мајкл Ланган је од малих ногу показивао знаке натпросечне интелигенције. Проговорио је када је имао само 6 месеци, а почео је да чита када је имао 3 године. Када је напунио пет година, Ланган је чак почео да се пита о постојању Бога.

"Једноставно је препознато да сам нека врста клинца генија", рекао је Ланган. „Моји школски другови су ме видели као учитељевог љубимца, малог наказу."

Међутим, он није био срећно дете с обзиром да је доживљавао злостављање од Џека, мајчиног дечка који је њега и његова два полубрата редовно тукао.

"Живот са њим био је као десет година у кампу за обуку војске", присећа се Ланган, „само у кампу за обуку не добијаш батине сваки дан са гарнизонским појасом, и што у војсци нема тог крајњег сиромаштва".

Породица Криса Лангана била је невероватно сиромашна, остављајући њега и његовог брата да се сами сналазе у многим случајевима.

Са пријављеним коефицијентом интелигенције између 195 и 210, Крис Ланган би могао бити најпаметнија особа на свету упркос томе што је напустио факултет и ради као ранчер.

„До дана данашњег нисам срео никога ко је у детињству патио од сиромаштва као што је трпела моја породица. Нисмо имали пар једнаких чарапа, а ципеле су биле пуне рупа. Увек смо носили исту одећу. Сећам се да смо браћа и ја голи прали одећу јер другу нисмо имали да обучемо," испричао је Крис.

Упркос таквим недаћама, Крис Ланган је наставио да се истиче академски. Када је имао 12 година, научио је све што га је његова јавна школа могла научити и почео је да проводи време у самосталном учењу. Већ тада је показивао знаке да би једног дана могао постати „најпаметнија особа на свету“.

„Сам сам учио напредну математику, физику, филозофију, латински и грчки, све то“, присећа се Ланган, који је могао да научи језик једноставним листањем уџбеника. Чак је добио савршен резултат на тестирању, иако је заспао током теста.

Такође је почео да ради. А када је Џек, његов очух, покушао да га нападне једног јутра када је имао 14 година, Крис је узвратио - ефективно избацивши Џека из куће заувек.

Ускоро се Кристофер Ланган припремио за одлазак на колеџ. Али убрзо би открио да се интелигенција није увек претварала у успех у стварном свету.

Кристофер Ланган је отишао на колеџ Рид у нади да ће студирати математику и филозофију. Али када његова мајка није потписала формулар којим би му обезбедила пуну стипендију, он је одустао.

Затим је отишао у државу Монтана, али само накратко. Ланган је касније рекао да се сукобио са професором математике.

"Схватио сам да ме "уче" људи којима сам могу бити професор," рекао је тада.

Зато је напустио факултет и отишао на исток земље да ради као каубој, грађевински радник, ватрогасац, фитнес тренер и избацивач.

Када је био у 40-им годинама, зарађивао је само 6.000 долара годишње.

"С једне стране, ти си обичан момак", рекао је за стране медије. „Идеш на посао, радиш свој посао, љубазан си и фин. С друге стране, дођеш кући и почнеш да рачунаш. Некако се повлачиш у свој свет и чиниш да он ради у твоју корист."

Али ум „најпаметније особе на свету“ наставио је да ради. У слободно време, Кристофер Ланган је покушавао да размрси тајне универзума развијајући „теорију свега“. Он то назива когнитивно-теоријски модел универзума.

„То укључује физику и природне науке, али иде и на виши ниво. Ниво на коме се може говорити о целини науке“, објаснио је Ланган, напомињући да би ЦТМУ могао да докаже постојање Бога.

Међутим, „најпаметнији човек на свету“ сумња да ће то икада бити прочитано, објављено или схваћено озбиљно. Он мисли да ће га недостатак академске акредитације и даље ометати.

Иако је истрага 2020. године открила да је Кристофер Ланган имао коефицијент интелигенције између 195 и 210 (просечан коефицијент интелигенције је око 100), што би му дало један од највиших коефицијента интелигенције на свету, „најпаметнији човек на свету“ је наставио да живи миран живот.

Данас он и његова супруга проводе дане на ранчу коња у Мерсеру у Мисурију. „Нико не зна ништа о мом коефицијенту интелигенције јер им ја то не говорим“, објаснио је Ланган.

Али он је одржао свој ум - и умове других - активним. Кристофер Ланган и његова супруга основали су Мега фондацију 1999. године, непрофитну организацију за људе са високим коефицијентом интелигенције да деле идеје ван академских кругова.

Такође је изазвао неке контроверзе. Ланган је истинољубац и верује у многе теорије завера.

Али како он види сопствену, огромну интелигенцију? За њега је то као било шта у животу — сви имамо среће и сви се рађамо са нечим својим, а „најпаметнија особа на свету“ је случајно била обдарена великим умом.

"Понекад се питам како би било да сам обичан", признао је. "Није да бих нешто променио. Само се понекад питам."

(Курир)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas