Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

АКО СТАЛНО КАСНИТЕ ОВО ЈЕ ЗА ВАС: Ово су разлози зашто касните и начини да ПРЕСТАНЕТЕ

Сазнајте шта редовно кашњење говори о карактеру и како да се прекине са овом навиком.

1722259189_shutterstock_2323452307.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Кашњење се некада сматрало знаком лошег васпитања и непоштовања оних са којима се састајемо, али данас је то, чини се, прилично уобичајена појава којој се не придаје превише значаја. Некако нам, изгледа, увек недостаје "критичних" 10-15 минута да бисмо обавили све што смо наумили и стигли на време.  Ако сте се препознали у овој причи и пријатељи, породица, колеге или партнер вам замерају што увек касните, време је да откријете узроке и порадите на томе да прекинете ову лошу навику.

Било да је реч о романтичном састанку, редовном радном дану, опуштеном изласку са пријатељима или одласку у биоскоп, позориште или пак свадбу, неки људи једноставно не могу да стигну на време, без обзира на то о каквом догађају је реч. Док ће људи из њиховог "приватног живота" вероватно на крају прихватити да је кашњење једноставно део њихове личности, у другим областима живота могу се и те како јавити проблеми. 

Кашњење на послу ће ретко који послодавац толерисати, а свакако се неће десити да вас авион или аутобус чекају када идете на пут и не стигнете у време поласка. Ако вас прати нимало ласкава ознака особе која стално касни, хајде онда да одгонетнете шта је то у вашој природи што вас спречава да стигнете на време.

"По клиничкој терминологији, таква појава се зове хронично кашњење. То је навика која може озбиљно да утиче на нечији радни и друштвени живот. Константно кашњење често указује на дубље проблеме, како што су они са планирањем и организацијом, скривеним анксиозностима или чак бунтовништвом", каже др Ашима Ранжан, консултанткиња психијатрије у болници "Yатхартх Супер Специалитy Хоспитал" у Ноиди.

Иако је кашњење можда део ваше личности, психолози кажу да можете да се ослободите ове лоше навике и научите да стижете на време.

"Овај процес укључује промену начина на који размишљате о времену, прављење конкретних планова за долазак на одређена места, или вежбање процене колико задаци заиста трају", објаснила је др Ранжан.

Најчешћи разлози кашњења
Стручњаци за ментално здравље кажу да се овај образац понашања може посматрати као потенцијални психолошки и неуролошки проблем. Иначе, немогућност стизања на време може да буде узрокована проблемима у управљању временом, неорганизованошћу, па чак и неким културним разликама.

1. Лоше управљање временом

"Неки људи имају проблема са управљањем временом, тешко им је да испланирају дан и издвоје време које им је неопходно да заврше задатке. Други често потцењују колико ће одређени задаци трајати, што све доводи до кашњења. Неорганизованост такође може да игра важну улогу",  каже др Панкај Бораде, консултант психијатар у клиници Руби Хол у Мумбају.

2. Анксиозност и АДХД

Ментални проблеми попут анксиозности, депресије и АДХД-а (поремећај пажње и хиперактивности) такође могу да утичу на способност особе да управља временом и држи се распореда.

"У неким случајевима, упорно кашњење може бити манифестација анксиозних поремећаја, где ово понашање служи као маладаптивни механизам за суочавање са стресом повезаним са друштвеним или радним наступима",  каже др Ранжан. Маладаптивни механизам суочавања односи се на понашање или стратегију коју људи користе за управљање стресом, анксиозношћу или тешким емоцијама, а која на крају доноси више штете него користи.

Објашњавајући како анксиозност може бити значајан фактор за упорно кашњење, др Ранжан каже:

"За оне са анксиозним поремећајима, долазак на време или раније може да изазове интензивну нелагоду или стрес. Ово проистиче из социјалне анксиозности, где рани долазак значи суочавање са непријатним интеракцијама, или из анксиозности у вези са перформансама, где страхови због компетентности доводе до одлагања. Неки људи осећају панику због временског притиска, док се други боре са анксиозношћу изазваном перфекционизмом која узрокује претерану припрему и кашњење."

3. Особине личности

Многи доживљавају "одуговлачење" као део своје личности, што их доводи до тога да касне свуда.

"Има људи који посебно уживају у оним последњим тренуцима пред кретање, што наравно доводи до кашњења", каже др Бораде.

4. Превише обавеза

Према стручњацима, преузимање превише обавеза је још један чест разлог зашто људи увек касне. Неки покушавају да убаце превише активности у један дан, што резултира да никада не стижу на време. 

5. Култура и васпитање

"Културне разлике такође могу да буду разлог. У неким културама, кашњење се не сматра великим проблемом", каже др Бораде. Такође, и различито васпитање може да буде један од разлога. Неки људи су васпитани тако да не придају превише значења тачности и доласку на време.

6. Недостатак мотивације

Ако некога не занима или није мотивисан за одређени догађај или задатак који треба да обави, могуће је да ће каснити јер му није важно какав ће утисак оставити. 

Како да боље управљате временом и престанете да касните?
Кључно је да будете доследни у покушајима да постанете бољи у управљању временом и престанете да касните. Ево неколико савета који могу да помогну:

Приоритизујте задатке - фокусирајте се на важне задатке прво. Можете да користите листе обавеза да бисте испунили овај задатак.
Поставите циљеве и рокове - поделите задатке на мање делове и задајте им рокове. На пример, да бисте стигли на посао на време, поставите рок за спремање. Ако треба да кренете из куће у 9 ујутро, циљ је да будете спремни до 8.30. Ово вам даје додатно време за обављање других задатака, попут доручка.
Користите подсетнике - поставите аларме за састанке и задатке.
Планирајте унапред - увече се припремите се за наредни дан. Одаберите шта ћете да обучете следећег дана, испланирајте доручак или припремите торбу за теретану.
Оставите додатно време - увек оставите додатно време за непредвиђена кашњења.
Потражите стручну помоћ - ако мислите да су разлози попут анксиозности или АДХД-а разлог зашто стално касните, консултујте се са терапеутом.

Сенса 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas