Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

6 питања које културни људи никако не постављају: Морамо бити пажљиви при одабиру речи

Ових 6 питања културни људи никада неће поставити

1724405226_shutterstock_2202471247.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Способност малог разговора је добра вештина и на послу и у животу. Али чак и љубазни људи понекад ненамерно постављају питања која могу изазвати одбијање саговорника и жељу да се изолују. И врло често није јасно о чему се ради.

Портал "Брајтсајд", анализирао је нека питања у разговору и навео неколико које није пристојно постављати људима које упознајемо.

Ево шта су они рекли:

1. Да ли је то твој тата?

 

Ако не знате са сигурношц́у у каквом су односу људи поред вас, боље не покушавајте да погађате. Вероватно је да ц́е ваш саговорник бити одбојан питањима као што су:

Да ли је то твоја мајка/сестра/брат/син?
Да ли сте у сродству?

Можете грешком назвати старију сестру мајком, или људе који се не воле назвати рођацима. Сличност једно на друго може бити велика увреда за њих. Много је једноставније и љубазније донети закључак о томе какав статус везе имају људи пред вама гледајуц́и њихово понашање, манире и говор.

2. Колико сте дуго заједно?

 

Људи воле да причају о својим односима и односима других. Међутим, ако ваши саговорници одмах не деле статус везе, боље је да их не питате колико дуго се виђају и да ли су у браку или не.

Људи испред вас могу се показати као обични познаници који су одлучили да заједно дођу на забаву. Питања о браку могу бити непријатна за парове који имају неслагања на ову тему.

3. Када сте планирали децу?

 

Ево још неких питања која је боље избегавати:

Имате ли деце?
Да ли си трудна?
Да ли сте желели дечака или девојчицу?
Питање о рођењу деце може да изнервира парове без деце и да узнемири оне који не могу да имају бебу. Поред тога, тема о трудноц́и може звучати као задиркивање или наговештај о прекомерној тежини.

Ако је ваш саговорник дошао са децом, боље је да се распитате о њиховим интересовањима, а ако су без деце, боље је пронац́и неутралнију тему за ваш почетни разговор.

4. Да ли ц́е остати заувек?

 

Наравно, људи ређе говоре о очигледним и видљивим здравственим проблемима свог саговорника, али често постављају небитна питања о специфичностима нечијег изгледа попут:

Да ли је било болно?
Да ли је стварно?
Где сте завршили?
Веома мало људи сматра да је интересантно да причају странцима о својим тетоважама, пирсингу и дредовима. Штавише, никада не треба дирати друге људе или предмете на њима - то је кршење личног простора.

Питати о козметичким процедурама које је особа подвргла није ни показатељ лепог понашања. Ако нека особа која вам је драга жели да сакрије да је била у соларијум, сигурно је то нећете питати пред свима.

5. Шта ће ти?

 

Хобији су добра тема за мале разговоре — могу странце учинити добрим пријатељима. Међутим, постоји и низ питања која могу да посраме саговорника. На пример, питање зашто је човеку потребно 5 паса или зашто има тако скуп хоби дефинитивно није пријатно питање. Ваш саговорник би могао помислити да њихове хобије сматрате глупим.

6. Колико кошта то и колико зарађујеш?

 

Мало ко пита саговорнике колико зарађују. Уместо тога, могли би да покушају да сазнају колико стручњаци у овој сфери уопште зарађују.

Штавише, људи не воле да признају да им плата није тако висока и једноставно воле свој посао. Или да им се не свиђа свој посао и да желе да га промене, али још нису нашли праву прилику. У сваком случају, питања о новцу и накнадама су превише лична да би се постављала.

Куповина може бити још једна непријатна тема. Можда сте једноставно питали за цену артикла јер је ваш пријатељ недавно купио исту ствар и једноставно желите да упоредите цене. Али ваш саговорник може помислити да покушавате да процените њихов финансијски статус и њихову способност да приуште одређене куповине.

Стилл 

Бонус видео: 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas