Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Знакови да вам недостају ЕЛЕКТРОЛИТИ: Ево зашто су тако важни за здравље

Да ли сте се икада запитали зашто сте толико жедни након напорног тренинга или поподнева на сунцу?

1721123931_shutterstock_1503142850.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Сваки пут када се знојите, ваше тело губи део течности која га одржава хидрираним. То исцрпљивање вас доводи у опасност од дехидратације, што значи да су допуне од виталног значаја. Пијење пуно воде је очигледно решење, али важно је да унесемо и довољно електролита

Зашто су електролити важни?

Електролити су категорија електрично наелектрисаних есенцијалних минерала које тело производи и добија из хране и пиц́а. Минерали као што су калцијум, магнезијум, калијум, фосфат, хлорид и натријум су све примери важних електролита. Они су од виталног значаја за одржавање здравог тела и ума јер „уравнотежују нивое течности, одржавају пХ у крви, помажу у одржавању рада мишиц́а, нерава, срца и можданих ц́елија, помажу у транспорту хранљивих материја до наших ц́елија, и излучују токсине из наших ц́елија.

Знакови да вашем телу треба више електролита

Мишићи су вам слаби и грче се

Електролити помажу у правилној функцији мишиц́а, тако да ако осец́ате слабост мишиц́а и/или грчеве у мишиц́има  регистровани дијететичар Дан Галагер упозорава за Минд Бодy Греен да је вашем телу вероватно потребно обнављање ових есенцијалних хранљивих материја.

- Када сте активни, ваше тело користи своје залихе ових хранљивих материја, тако да морате да их редовно допуњујете

Осећате се лоше

Ако приметите да сте осетљиви или раздражљивији него обично, дијететичарка Сузан Шахтер, каже да би недостатак електролита могао бити кривац.

- Неравнотежа електролита понекад може утицати на функцију мозга. што резултира променама расположења, раздражљивост, или чак менталној конфузији.

Ваш откуцај срца је ненормалан

Електролити као што су калијум и калцијум играју главну улогу у одржавању правилног срчаног ритма, а неравнотежа може довести до „неправилних срчаних ритмова, лупање срца или убрзан рад срца".

БОНУС ВИДЕО


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas