Шаргарепа, кромпир и месо су готови, а за пет минута ће бити готов и бешамел или сос од мирођије
Основни, бешамел сос прави се за неколико минута и сматра се основом многих јела. Оваквим сосом се заливају мусака и лазање, а уз кувано месо и поврће може да буде комплетан ручак.
Прочитајте још: Могуће је! Направите ЋЕВАПЕ О ХЕЉДЕ, бићете сити, а смршаћете (Фото/Видео)
Свака домаћица у кући има брашно и уље, а то се основа овог соса. Најбоље је сос припремати у кастроли, шерпи са једном ручком која се држи левом, а меша десно, руком.
Састојци:
- мало зејтина
- кашика брашна
- млеко
- мирођија или бели лук
Припрема:
У малу шерпу се сипа мало уља, тек да покрије дно. Сипа се кашика брашна и помеша са зејтином.
Брашно ће убрзо почети да прави мехуриће и треба почети са мешањем. Уколико се не меша почеће да мења боју у браон и то значи да је сос загорео.
Уколико се не прави основни, бешамел сос са укусом сада је тренутак да се дода уситњена мирођија или ситно исецкан бели лук.
У брашно се додају сецкана мирођија или бели лук.
Када почне да се згушњава, шерпицу треба склонити са рингле и сипати прво мало млека. Енергично промешати, па сипати још млека.
Сос се врати на ринглу и уз непрестано мешање кува. Када почне да прави мехуриће сос се проба и према укусу оцени да ли је готов.
Прочитајте још: Домаћа супа је прави лек, а да би била бистра примените један ТРИК (Фото)
Кувана шаргарепа, кромпир и месо из супе прелију се скуваним сосом и комплетан ручак је готов.