Šargarepa, krompir i meso su gotovi, a za pet minuta će biti gotov i bešamel ili sos od mirođije
Osnovni, bešamel sos pravi se za nekoliko minuta i smatra se osnovom mnogih jela. Ovakvim sosom se zalivaju musaka i lazanje, a uz kuvano meso i povrće može da bude kompletan ručak.
Pročitajte još: Moguće je! Napravite ĆEVAPE O HELJDE, bićete siti, a smršaćete (Foto/Video)
Svaka domaćica u kući ima brašno i ulje, a to se osnova ovog sosa. Najbolje je sos pripremati u kastroli, šerpi sa jednom ručkom koja se drži levom, a meša desno, rukom.
Sastojci:
- malo zejtina
- kašika brašna
- mleko
- mirođija ili beli luk
Priprema:
U malu šerpu se sipa malo ulja, tek da pokrije dno. Sipa se kašika brašna i pomeša sa zejtinom.
Brašno će ubrzo početi da pravi mehuriće i treba početi sa mešanjem. Ukoliko se ne meša počeće da menja boju u braon i to znači da je sos zagoreo.
Ukoliko se ne pravi osnovni, bešamel sos sa ukusom sada je trenutak da se doda usitnjena mirođija ili sitno iseckan beli luk.
U brašno se dodaju seckana mirođija ili beli luk.
Kada počne da se zgušnjava, šerpicu treba skloniti sa ringle i sipati prvo malo mleka. Energično promešati, pa sipati još mleka.
Sos se vrati na ringlu i uz neprestano mešanje kuva. Kada počne da pravi mehuriće sos se proba i prema ukusu oceni da li je gotov.
Pročitajte još: Domaća supa je pravi lek, a da bi bila bistra primenite jedan TRIK (Foto)
Kuvana šargarepa, krompir i meso iz supe preliju se skuvanim sosom i kompletan ručak je gotov.