Не треба водити популарним дијетама, од којих се свака промовише као “савршена”, већ треба “осетити” шта организам жели
Кажи ми шта једеш, па ћу ти рећи ко си, учи стара мудрост. Јеловник не сме да буде исти ако имате 20, 40 или 60 година, а како треба да изгледа, предлог је недавно објавио канал Брајт сајд.
Прочитајте још: Исидора је почела да се неконтролисано гоји, онда је отишла на Златибор и уз помоћ ОВЕ ИСХРАНЕ ослабила 41 килограм
Тинејџери - протеини и гвожђе
Ово је период када тело расте и развија се, па му треба много хранљивих састојака. Већина тинејџера прескаче доручак и једе храну која нема никакве нутритивне вредности. Ипак, здрава навика треба да буде редован доручак, богат протеинима.
Здраве навике се стварају у младости.
Уз то, није неопходно одрећи се омиљене хране, али је добро смањити количину нездравих намирница. У исхрану треба увести намирнице богате калцијумом и гвожђем.
Двадесете - зелено поврће
Већ је у двадесетим време да оброци постану здрави. Требало би избацити чипс и млечну чоколаду (може се заменити црном), а уместо сладоледа увести јогурт. Ко воли пилетину, сада је право време, али за - кувану.
Избаците чипс из исхране и убаците јогурт.
Исхрану треба обогатити омега-3 масним киселинама и фолном киселином, па је добар избор зелено поврће, тестенине, орах, лосос, чија семенке.
Поврће је здравије од меса Фото: Депозитфото
Тридесете - јаја и соја
У овим годинама пожељно је узимати свакодневно храну која јача кости и мишиће. То укључује намирнице богате протеинима: јаја, семенке, орашасти плодови, производи од соје, пилећа прса и киноа. Млеко и јогурт долазе у обзир, али је неопходно већ у овим годинама узимати додатак калцијума и протеина.
Четрдесете - влакна
Ово је доба када је важно јачати метаболизам и ниво шећера у крви држати под контролом, па је неопходно уносити што више влакана.
Што мање меса и што више поврћа.
Броколи и цело зрно житарица у било ком облику је добитна комбинација. Настојте да користите што мање меса, а ако сте гурман, узмите вегански бургер, здрав домаћи сендвич, немасне млечне производе и много воћа и поврћа. У сваки оброк обавезно укључите протеине.
Педесете - јабуке и бадеми
Одлични су за даме у годинама Фото: Депозитфото
Како се са годинама метаболизам успорава, треба узимати храну која је лако сварљива. У педесетим потпуно пређите на биљна млека, бадемово на пример, које је веома хранљиво, а лако за пробаву. Форсирајте броколи, авокадо, боровнице, спанаћ и орашасте плодове, јер успоравају старење, а ако у овим годинама не желите висок холестерол и повишен шећер у крви - једите јабуке.
Прочитајте још: Како да изгубите чак 20 килограма за само 90 дана
Шездесете и даље - мање соли
Од седме деценије живота, па надаље на менију је обавезно пет порција поврћа и две порције воћа сваког дана. Потребна је и храна која обилује гвожђем: спанаћ, сочиво, пасуљ, али и соја и зелено лиснато поврће које чува виталност. Такође, у овом добу треба мање соли, а више воде.