Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Са овом болести се Рада Ђуричин годинама борила: "Била је под сталним надзором лекара"

Чувена глумица Рада Ђуричин преминула је у 91. години и била је велики мајстор српског глумишта, како у позоришту, тако и на малим екранима.

1725523258_samardzic_com_14092017_034.jpg
Фото: АТА имагес
Oglas

Дуги низ година глумица се борила са деменцијом. Она је била под сталним надзором лекара и примала је одговарајућу терапију због других здравствених проблема.

- Кад је Рада примљена у болницу речено нам је да је због облика деменције и да неко стално мора да пази на њу. Донедавно је имала жену која ју је чувала, али када јој се стање погоршало, доведена је у болницу, где је била под сталним надзором лекара - прича за Информер извор близак славној глумици.

Рада Ђуричин завршила је два факултета, књижевност и глумачку академију. На ФДУ је дипломирала у класи са Николом Симићем, Ружицом Сокић и Велимиром Батом Живојиновићем. Добитница је награде за животно дело Златни ћуран. Током дугогодишње каријере глумила је у бројним филмовима и серијама, међу којима су и "Село гори, а баба се чешља", "Тајне винове лозе", "Мирис кише на Балкану", "Војна академија" и многе друге.

Да ли је први знак деменције заборављање?

Заборавност није први знак болести и ако се током минимум шест месеци не погоршава и не доводи до сметњи у професији и свакодневном раду, највероватније није реч о почетној деменцији.

Уколико се заборавност погоршава и доводи до проблема потребно је медицинско испитивање.

Деменција може да почне и са појавом промена понашања које није типично за дотичну особу и које постаје упадљиво за околину.

Некад се прво јављају сметње говора, оријентације, контроле покрета, поремећај пажње, мишљења и других функција мозга.

Испитивање се састоји од неуролошког и психијатријског прегледа, неруропсихолошких тестова, одговарајућих лабораторијских анализа крви, скенера мозга или магнетне резонанце мозга и других анализа према потреби.

Веома је важно одредити врсту деменције због специфичне терапије која треба да се примени.

Шта су узроци деменције?

Деменција настаје као последица различитих болести мозга али и болести које захватају и друге органе и ткива (њих око 150) које доводе до губитка нервних ћелија (неурона), а како се ове ћелије практично не обнављају, код већине ових болести током времена настаје погоршање у три наведена домена деменције (когниција, понашање, активности свакодневног живота).

Два најчешћа облика деменције су Алцхајмерова болест и васкуларна деменција.

(Стил)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas