Oglas
· · Komentari: 0

Sa ovom bolesti se Rada Đuričin godinama borila: "Bila je pod stalnim nadzorom lekara"

Čuvena glumica Rada Đuričin preminula je u 91. godini i bila je veliki majstor srpskog glumišta, kako u pozorištu, tako i na malim ekranima.

1725523258_samardzic_com_14092017_034.jpg
Foto: ATA images
Oglas

Dugi niz godina glumica se borila sa demencijom. Ona je bila pod stalnim nadzorom lekara i primala je odgovarajuću terapiju zbog drugih zdravstvenih problema.

- Kad je Rada primljena u bolnicu rečeno nam je da je zbog oblika demencije i da neko stalno mora da pazi na nju. Donedavno je imala ženu koja ju je čuvala, ali kada joj se stanje pogoršalo, dovedena je u bolnicu, gde je bila pod stalnim nadzorom lekara - priča za Informer izvor blizak slavnoj glumici.

Rada Đuričin završila je dva fakulteta, književnost i glumačku akademiju. Na FDU je diplomirala u klasi sa Nikolom Simićem, Ružicom Sokić i Velimirom Batom Živojinovićem. Dobitnica je nagrade za životno delo Zlatni ćuran. Tokom dugogodišnje karijere glumila je u brojnim filmovima i serijama, među kojima su i "Selo gori, a baba se češlja", "Tajne vinove loze", "Miris kiše na Balkanu", "Vojna akademija" i mnoge druge.

Da li je prvi znak demencije zaboravljanje?

Zaboravnost nije prvi znak bolesti i ako se tokom minimum šest meseci ne pogoršava i ne dovodi do smetnji u profesiji i svakodnevnom radu, najverovatnije nije reč o početnoj demenciji.

Ukoliko se zaboravnost pogoršava i dovodi do problema potrebno je medicinsko ispitivanje.

Demencija može da počne i sa pojavom promena ponašanja koje nije tipično za dotičnu osobu i koje postaje upadljivo za okolinu.

Nekad se prvo javljaju smetnje govora, orijentacije, kontrole pokreta, poremećaj pažnje, mišljenja i drugih funkcija mozga.

Ispitivanje se sastoji od neurološkog i psihijatrijskog pregleda, neruropsiholoških testova, odgovarajućih laboratorijskih analiza krvi, skenera mozga ili magnetne rezonance mozga i drugih analiza prema potrebi.

Veoma je važno odrediti vrstu demencije zbog specifične terapije koja treba da se primeni.

Šta su uzroci demencije?

Demencija nastaje kao posledica različitih bolesti mozga ali i bolesti koje zahvataju i druge organe i tkiva (njih oko 150) koje dovode do gubitka nervnih ćelija (neurona), a kako se ove ćelije praktično ne obnavljaju, kod većine ovih bolesti tokom vremena nastaje pogoršanje u tri navedena domena demencije (kognicija, ponašanje, aktivnosti svakodnevnog života).

Dva najčešća oblika demencije su Alchajmerova bolest i vaskularna demencija.

(Stil)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas