Кисели купус је изузетно здрав.
Студија објављена у часопису "Глобал Адванцес ин Хеалтх анд Медицине" каже да се овај облик конзервирања купуса може пронаћи још у периоду од четвртог века пре Христа и да је врло храњива намирница.
Хранљивост
Осим што је нискокалоричан (и броји око 30 калорија по шољици), садржи и значајне храњиве материје попут витамина Ц, витамина К, витамина Б6, влакна, гвожђа, бакра, мангана, фолата и калијума.
Добар за црева
Будући да је ферментисана намирница, кисели купус природно садржи пробиотике и пребиотичка влакна, а пробиотици делују делотворно када су у питању затвор, пролив повезан са употребом антибиотика и инфекција, као и синдром иритабилног црева.
Јача имуни систем
Будући да отприлике 70 до 80 посто имунолошког система живи у цревима, та два система су нераскидиво повезана, што значи да било која храна која подржава здрава црева подржава и здрав имуни систем.
Добар извор влакана
Насумично контролно испитивање показало је да је кисели купус једина ферментисана храна за коју је клинички доказано да помаже код синдрома иритабилног црева.
Пробиотичка влакна помажу у храњењу добрих бактерија у цревима, тако да имају већу способност процвата и напретка, пише интегративни гастроентеролог Марвин Сингх.
Према бази података о храни америчког Министарства пољопривреде (УСДА), једна шољица киселог купуса садржи четири грама влакана, што је једнако 15 посто дневне препоручене вредности.
Утиче на смањење стреса
Показало се да пробиотици управљају анксиозношћу и депресивним симптомима код људи због повезаности црева и мозга.
Иако кисели купус није директно повезан са смањењем стреса код људи, у студијама на животињама у којима су микробиоми црева избрисани, пробиотици из ферментиране хране смирили су систем одговора на стрес који такође може наштетити когнитивним функцијама када је пренапоран.
БОНУС ВИДЕО